latinica  ћирилица
26/06/2018 |  11:22 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Održan završni sastanak pred sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta o povećanju plata

U Banjaluci je održan sastanak predsjednice Vlade Republike Srpske, Željke Cvijanović, sa predstavnicima Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca, kao i sa predstavnicima Privredne komore Republike Srpske u vezi s najavljenim povećanjima plata svim radnicima.

Cvijanovićeva je rekla da je ovo završni sastanak pred sutrašnju sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta na kojoj će biti razmatran set zakona i mjera kojima će plate u javnom i realnom sektoru u Republici Srpskoj biti povećane.

- Cilj je da minimalna plata bude 500 KM. Imamo jasne planove i to je naš cilj za narednu godinu - poručila je Cvijanovićeva i dodala da će ove mjere Vlade podrazumijevati i pojačan nadzor inspekcijskih organa.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić, rekla je da je Vlada prihvatila njihov prijedlog za povećanje najniže plate, te da očekuje još jedno povećanje najniže plate do kraja godine.

- Ostaje otvoreno pitanje kako biti siguran da će realni sektor ispoštovati zakonske mjere koje Vlada uvede - rekla je Mišićeva i dodala da se radi i na izjednačavanju plata zaposlenih u obrazovanju i kulturi sa ostalim u javnom sektoru.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Dragutin Škrebić, naglasio je da je ovo jedna od najvažnijih mjera koja je dogovorena Memorandumom Vlade i Unije udruženja poslodavaca potpisanog prošle godine.

- Ovo je produkt prošlogodišnjeg rada Vlade, Unije poslodavaca i Saveza sindikata - rekao je Škrebić i naglasio da će poslodavci morati ispoštovati ove mjere Vlade, jer će kontrolni organi sankcionisati one koji budu kršili zakon.

Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji neophodne izmjene zakona, plate u Republici Srpskoj bile bi veće već od avgustovske plate.

Prethodno je predsjednica Vlade Srpske razgovarala sa delegacijom Saveza opština i gradova Republike Srpske.

S. Ličina/RTRS