latinica  ћирилица
26/06/2018 |  19:34 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Stvarni broj migranata u BiH i dalje nepoznanica

Brojke koje tokom svojih učestalih medijskih nastupa iznosi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić demantuju operativni podaci sa terena. Dok Mektić očekuje da mu javnost povjeruje da je od 7.000, tek 30 odsto ostalo u BiH, samo u Unsko-sanskom kantonu evidentirali su više od 3.000 migranata. Koliko ih je u Delijašu, Salakovcu i drugim prihvatnim centrima i da li je iko prebrojao i evidentirao migrante koji se svakodnevno mogu sresti na ulicama Sarajeva?

Evropa steže obruč, hrvatska granica nepropusna, pa čak i ministar Mektić priznaje da su proteklih dana readmisijom u BiH vratili oko 320 migranata. Ali, Mektiću je i dalje do šale. Na konferenciji za novinare je uz osmijeh komentarisao kako je spisak sa migranrima iz dana u dan sve veći.

A dok se ministar veseli svojim šalama, u Unsko–sanskom kantonu muče muku. Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić potvrdio je informaciju da je evidentirano 3.507 ilegalnih migranata.

"Ono što je zabrinjavajuće je da se taj broj se iz dana u dan povećava. Dolaze autobusima, a od Ministarstva bezbjednosti još nismo dobili neke povratne informacije. Tek iz čestvrtog puta smo uspjeli – pojedini migranti koji su počinili krivična djela i devijantnog su ponašanja biće izmješteni u Salakovac", rekao je Ramić.

U Salakovcu, odnosno hercegovačko neretvanskom kantonu, dobrodošlicu su priredili i predhodnoj grupi migranata, a nije im bilo potrebno saznanje da su devijantnog ponašanja. Dislociranje problema sa jednog na drugo mjesto i prizivanje donacija za sada je jedino u čemu su se i Mektić i Savjet ministara BiH dokazali pri rješavanju migrantske krize.

"Vidljivo je da Mektić i Ministarstvo bezbjednosti nemaju tu vrstu kapaciteta i ne odgovaraju na adekvatan način kada je u pitanju granica BiH i unutrašnje kretanje migranata. Čuli smo izjave Šarovića da oni ne žele ostati u BiH, a danas imamo različite vrste podataka od Mektića i nekih drugih iz Saveza za promjene, što govori u prilog činjenici da je riječ o ublažavanju bezbjednosnog izazova", izjavio je predsjedavajući Kluba SNSD-a u PD BiH Staša Košarac.

Za dva dana, u Briselu, migranti će biti u fokusu lidera EU. Uspostavljaće zajedničke minimalne standarde za tretman svih tražilaca azila s ciljem efikasnijeg i sistema otpornijeg na migracioni pritisak. Sve se više govori i o prihvatnim centrima na Balkanu, istina u Albaniji, koja je za razliku od BiH suviše daleko od namjere migranata da se domognu Evrope.