latinica  ћирилица
27/06/2018 |  15:06 ⇒ 18:09 | Autor: SRNA

Cvijanović: Zajednički prioritet očuvanje Srpske i institucija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Vlada i organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata imaju zajednički prioritet - očuvanje Srpske, njene stabilnosti i institucija..
Željka Cvijanović i Božica Rajilić - Foto: RTRS
Željka Cvijanović i Božica RajilićFoto: RTRS

Nakon sastanka sa predstavnicima ovih organizacija, Cvijanovićeva je naglasila da je Republika Srpska stalna, a ne promjenjiva ili privremena kategorija, te da su svi izrazili saglasnost da zajedno sa Vladom rade na jačanju i poboljšanju ukupnog ambijenta u Srpskoj.

"Moja lična zahvalnost svima njima, s obzirom na to da su dali doprinos u svemu onome što smo kao Vlada radili. Bila sam prilično optimistična na ovom sastanku, a taj optimizam prističe iz činjenice da možemo da planiramo neke stvari koje su prije nekoliko godina bile nezamislive", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da je na sastanku bilo riječi o aktivnostima koje se provode na nivou svih organizacija, ali i tome kakve mjere je Vlada do sada sprovela i šta su planovi.

"Sa zadovoljstvom sam kontatovala da je situacije u pogledu budžeta dobra, da sve ide prema planu, da nema nikakvih posebnih dugovanja, da će se sve ono što se odnosi na aktivnost ovih organizacija redovno izvršavati i da očekujemo podršku kada je u pitanju kreiranje nekih drugih programa i nečega što ćemo raditi zajedno u budućnosti", naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, od posebnog interesa su i status borca i status porodica poginulih, kao i zapošljavanje ovih kategorija, u što je Vlada uložila dosta truda, a mnogo toga tek treba da se radi.

"Sagledali smo sva prava koja imamo i ona koja eventualno treba uvoditi ili preurediti. Mislim da postoji dobra saradnja između Vlade i organizacija od opšteg interesa, svi su dobro došli u Vladu, svima su vrata uvijek širom otvorena. Mi smo upravo kroz te dobre kontakte i saradnju uspjeli da kreiramo mnoga dobra rješenja i zahvalna sam im za ovo što je postignuto", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da ne bi bilo lako postizati određene zadate ciljeve da Republika Srpska nije došla u fazu finansijske stabilnosti, što ne samo da olakšava život, nego omogućava da Vlada mnogo redovnije izvršava svoje obaveze prema svima.

"Na sastanku nije bilo nijednog problematičnog pitanja u smislu naših međusobnih odnosa. Sve ove mjere koje smo provodili u prethodnom periodu govore da prepoznajemo potrebe ovih kategorija i njihovo partnerstvo sa Vladom je definitivno čvrsto i ostaće tako u narednom periodu", poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Rajilić navela je da je svim organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republika Srpska prioritet.

Ona je rekla da je prije tri godine zakonsko rješavanje problema žrtava torture bila misao, a danas je došlo do realizacije, te da je Vlada ispunila sva obećanja data ovim organizacijama.

Na sastanku su bili i predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, logoraša, ratnih vojnih invalida, Veterani Republike Srpske i drugi.

Povezane vijesti:

Cvijanović - Savčić: Za 600 boraca mjesečni iznos najniže penzije

Cvijanović: Dobra saradnja Vlade i socijalnih partnera