latinica  ћирилица
04/07/2018 |  12:54 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

LUKAČ: MUP DOBIO NAREDBU OD TUŽILAŠTVA - Ona ruši sve konstrukcije koje su napravljene u vezi za smrću Davida Dragičevića

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je ova institucija dobila od Okružnog tužilaštva Banjaluka naredbu o sprovođenju istrage u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, te da njen sadržaj demantuje dosadašnje morbidne konstrukcije o umiješanosti institucija u njegovo stradanje.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

Lukač je rekao novinarima u holu Narodne skupštine da je najbitnije za MUP i javnost da ta naredba ruši sve ranije konstrukcije u javnosti pravljene tri mjeseca u vezi sa smrću Dragičevića.

"Sve konstrukcije da je Dragičević otet, držan negdje danima, prebijan, maltretiran, silovan, te da su u to uključeni pripadnici policije, i da je to vezano za političke ličnosti, uključujući članove porodice premijerke Cvijanović, nemaju apsolutno nikakve veze", naglasio je Lukač.

On je rekao da su te konstrukcije pravili blogeri poput Slobodana Vaskovića i Borislava Radovanovića, te da ih je nažalost prihvatio Davidov otac Davor.

"Te konstrukcije sada nisu apsolutno tačne i to potvrđuje ova naredba u kojoj je opisano kako i u koje vrijeme je nastradao Dragičević. Decidno piše da je 18. marta ove godine oko 4.00 časa u Ulici Velibora Јanjetovića Јanje, kod broja 27, u neposrednoj blizini kuće, došlo do određenih verbalnih ili drugih dešavanja i da je David bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu, visine četiri i po metra u nabujalu rječicu Crkvena, ili su ga izvršioci tu gurnuli u rječicu. Nakon dospijeća u vodu, u kratkom vremenskom periodu kod oštećenog je nastupila smrt usljed utopljenja", precizirao je Lukač.

On je rekao da je od zadnje kamere koja ga je snimila u Ulici Velibora Јanjetovića do Crkvene 20 metara.

"Sve se desilo upravo tu, gdje je David i dalje na nepoznat način, nažalost, završio u tada nabujaloj Crkvenoj i gdje je nažalost došlo do utopljenja", ponovio je Lukač.

On je rekao da u naredbi stoji i da je leš 24. marta pronađen u rječici Crkvena u neposrednoj blizini ušća te rječice u Vrbas.

Ministar je naglasio da u obdukcionim nalazima i njihovoj analizi, u kojoj je učestvovao tim stručnjaka u Zagrebu, stoji da su povrede Dragičevića najvjerovatnije nastale prilikom pada u Crkvenu, kotrljanjem niz strmu obalu i betonsku podlogu.

"U naredbi se navodi da su sve lake tjelesne povrede, koje nisu mogle uzrokovati smrt kao što su pokazali i prethodni nalazi doktora Karana i Milosavljevića", prenio je Lukač.

On je izrazio nadu da će ova naredba dovesti do rasvjetljavanja slučaja i da će Tužilaštvo izaći na kraju u javnost, te dati sve detalje.

"Јa prenosim ono što sam pročitao u izvještaju kao i do sada. Nisam učestvovao u istrazi i ne znam sve ostale detalje. Tužioci su ovu naredbu mogli donijeti nakon tri dana nakon podnošenja izvještaja MUP-a, ali imali smo tri mjeseca razne konstrukcije i maltretiranje javnosti što su iskoristili blogeri da sluđuju porodicu Dragičević, serviraju joj neistine, koje je Davor Dragičević, nažalost, prihvatio i iznosio. Na ovaj način ćemo doći do istine. Dakle, nadležni organi treba da utvrde šta se desilo i na kraju izađu sa istinom kako bismo došli do pravde", istakao je Lukač.

On je rekao da u naredbi stoji i da je jedna žena u vrijeme kada je stradao Dragičević čula određenu galamu i gužvu koja je mogla da dovede do njegovog pada u vodu.

"Čula je neke zvukove koji su to mogli da potvrde. Tužilaštvo će odlučiti da li ta izjava može biti potvrđena dokazima", naglasio je Lukač.

On je dodao da se tek nakon naredbe nadležnog suda od Instagrama i Fejsbuka mogu dobiti prepiske koje je eventualno David imao sa određenim licima, kako bi se utvrdilo da li se pojavljuje još neko lice koje do sada nije obrađeno u istrazi.

Lukač je ponovio da će MUP uraditi sve što bude tražilo Tužilaštvo u vezi s slučajem "Dragičević".