latinica  ћирилица
04/07/2018 |  13:14 ⇒ 14:03 | Autor: Blic

Stručnjaci žestoko opleli po DŽaki i Šaćiriju

Albanci Granit DŽaka i Đerdan Šaćiri glavni su krivci za ispadanje Švajcarske sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, ubijeđeni su fudbalski stručnjaci i novinari.
Maskota SP u fudbalu u Rusiji, 2018. godine -
Maskota SP u fudbalu u Rusiji, 2018. godine

DŽaka je u drugom poluvremenu više puta ispadao iz odbrane i tako je Šveđanima otvarao prostor za šut. Јednu od šansi koje im je poklonio „vikinzi“ su na kraju uspjeli da iskoriste i povedu 1:0, što im je na kraju i obezbijedilo prolazak u četvrtinu finala. Emil Forsberg postigao je odlučujući gol.

Vezni igrač Arsenala istaknut je na stub srama i okarakterisan kao „sramota“ i „folirant“. Njega je sa lakoćom „poslala po burek“ zvijezda švedskog tima, prije nego što je raspalila po lopti za slavlje u Skandinaviji. Kako su ubijeđeni Švajcarci, DŽaka nije bio nikakva prepreka.

Nakon susreta oglasio se i bivši engleski reprezentativac i fudbaler Mančester junajteda Fil Nevil koji nije birao riječi kada je govorio o švajcarskom reprezentativcu.

„Treba da ga bude sramota za taj gol. Pao je na pod i pustio Forsberga da ga lako prođe. Vjerovatno je sjedio u svlačionici i mislio: ’Dobro sam odigrao danas, imao sam nekoliko bočnih pasova ka saigračima‘. To gledamo iz nedjelje u nedjelju u Arsenalu — nedostatak discipline. Nije moj tip igrača. Koštao je svoj tim gola. Nije ništa uradio, on je folirant“, rekao je Nevil, prenosi „Miror“.

Sa njegovim komentarima složio se i DŽermejn DŽenas, koji je rekao da DŽaka mora da radi više kako bi uticao na igru.

„Јedan od velikih problema sa njim je što mora da odluči šta će da bude. Ako želi da ide duboko i dođe do lopte, mora da se gura kao Kante. Na kraju mora da kreira igru. On samo pliva okolo i ne radi ništa“, rekao je Nevil.

Ništa dobro o Albancima u reprezentaciji Švajcarske nisu imali da kažu ni sami Švajcarci.

„Behrami je bio previše defanzivan, a Šaćirija su lako čuvali. Šveđani su mu uvijek ostavljali otvorenu stranu. Umjesto da vuče ka sredini, uvijek je išao po krilu gdje su ga puštali i zato švedski džinovi nisu imali problema na sredini. Vladimir Petković je mogao da napravi izmjenu, zašto nije ranije krenuo na sve ili ništa i uveo još jednog napadača“, pita se Danijel Gigaks.

So na ranu „sajdžija“ sipali su i fudbaleri Švedske, koji su se ustremili na DŽaku i Šaćirija. Nedugo poslije meča, pojavila se fotografija jednog od članova reprezentacije Švedske koji je rukama napravio orla i tako „isprozivao“ Đerdana Šaćirija i Granita DŽaku, jer su njih dvojica tom gestikulacijom proslavili svoje pogotke protiv Srbije.

Mnogi su primijetili da Šaćiri ni jedan jedini put nije uspio da predribla protivnika, kao i da lideri švajcarskog tima nisu pokazali ništa, piše švajcarski „Blik“.

Nemilosrdni su bili i analitičari portala ESPN. Za DŽaku navode da su njegovi pasovi bili veoma neprecizni i da kada je bilo najpotrebnije nije pokazao da je lider. Za DŽemailija ističu da je promašio jedinu priliku za gol Švajcarske, nakon čega je bio potpuno nevidljiv i da je trebalo ranije da bude zamijenjen. Šaćiri je dobio najnižu ocjenu. Kao glavna zvijezda koja bi trebalo da vodi tim idejama i primjerom, nigdje ga nije bilo na terenu.

„Oni koji tvrde da su fudbaleri svjetske klase sa ogromnim samopouzdanjem su omanuli. DŽaka i Šaćiri ništa nisu pokazali, nisu bili vodeće figure“, naveo je u analizi glavni urednik „Blik sporta“ Feliks Bingeser.