latinica  ћирилица
05/07/2018 |  18:28 | Autor: RTS

Papua Nova Gvineja povukla priznanje Kosova

Šesta zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova je Papua Nova Gvineja, saznaje RTS.
Ivica Dačić (foto:Tanjug/Dimitrije Goll) -
Ivica Dačić (foto:Tanjug/Dimitrije Goll)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pokazao je na konferenciji za štampu u Subotici, povodom godinu dana rada Vlade, zvaničnu notu Papua Nove Gvineje.

Dačić je prošle nedjelje saopštio da još jedna zemlja povlači priznanje

Istakao je da šest zemalja koje su povukle priznanje Kosova imaju ukupnu površinu 800.000 kilometara kvadratnih, što je deset puta više od Srbije i 25 miliona stanovnika.

- Veoma često se sa nipodaštavanjem odnosimo prema tim zemljama, govorimo da su one male i nebitne. Kako su bile bitne kad su priznale Kosovo, a sad kad ga povlače nisu bitne... ovo je veliki uspjeh za našu državu - rekao je Dačić.

Istakao je da će Srbija nastaviti sa tim radom, bez obzira na to sa kolikim pritiscima se suočava.

- Ne borimo se mi protiv Prištine, znate i vi protiv koga se borimo, njihovih mentora i zaštitnika koji čim mi dobijamo ovakve note, sad očekujem da će da otputuju na Papuu da vide da li su stvarno povukli. Mi zato šaljemo ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića u ponedjeljak u Liberiju jer moramo da se borimo na sve strane - rekao je Dačić.

U noti koju je Srbija primila od Papua Nove Gvineje podsjeća se da je ta zemlja pravo na nezavisnost Kosova priznala u oktobru 2012. godine.

"Međutim, imajući u vidu trenutne i preovlađujuće okolnosti, PNG uviđa da se dijalog između Beograda i Prištine sada vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije i da je taj dijalog dostigao naprednu fazu na putu ka određivanju konačnog statusa Kosova", navedeno je u noti.

U tom smislu, napominje se, prepoznajući napore obje strane, PNG smatra da je najispravnije da zauzme neutralan stav sve dok dvije strane ne nađu mirno i trajno rješenje.

"Kao rezultat ovakvog stava, sva pisma-obavještenja koja je PNG izdao u oktobru 2012. i kojima se priznaje nezavisnost Kosova se odmah poništavaju, sve dok se ne završi pregovarački proces i strane se dogovore oko konačnog statusa Kosova, pod pokroviteljstvom EU i UN, u skladu sa pomenutom Rezolucijom 1244 SB UN", ističe se u noti.

Osim toga, dodaje se, PNG će pružiti punu podršku objema stranama glasanjem u UN za sporazumna rješenja, u skladu sa postupanjem UN koja proisteknu iz rada koji je trenutno pod pokroviteljstvom UN.

Papua Nova Gvineja se nalazi u Јugoistočnoj Aziji, na istočnoj strani ostrva Nova Gvineja. Zapadni dio ostrva pripada Indoneziji. Država Papua Nova Gvineja obuhvata Bizmarkov arhipelag, ostrvo Bugenvil i oko 600 melanežanskih ostrva.

Ta zemlja je Kosovo priznala 2012. godine.

Inače, do sada je ukupno pet zemalja povuklo svoje odluke o priznanju kosovske nezavisnosti – Liberija, Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi.