latinica  ћирилица
07/07/2018 |  14:37 ⇒ 15:04 | Autor: RTRS

Јačati povjerenje građana u institucije bezbjednosti

Radi ukazivanja na ključne probleme, a sa akcentom na migracije, terorizam i organizovani kriminal, u Banjaluci je održana konferencija Centra za lobiranje - Sigurnost u BiH, da li su građani bezbjedni.

Glavni zaključci su potreba jačanja povjerenja u institucije bezbjednosti na svim nivoima, njihova depolitizacija i profesionalizacija. Uz problem migrantske krize koji je dokazao da je bezbjednost u okviru nacionalnih, državnih i međunarodnih standarda nemjerljiv prostor, učesnici konferencije komentarisali su, u kontekstu osjećaja bezbjednosti kod građana, i slučaj ubistva Davida Dragičevića.

- Јa vjerujem da će institucije u skladu za zakonskim procedurama i metodologijom iznaći rješenje u interesu svih građana da ostanu bezbjedni i da se ojača povjerenje, kako u institucije, tako i u nosioce javnih funkcija. Odgovornost za sve, nedodirljivih ne smije biti - rekao je Duško Vejnović, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka Banjaluka.

- Mislim da će dani koji su pred nama dati odgovore. Smatram da je ovo jako dobra poruka za sve elemente sistema sigurnosti da nivo odgovornosti, profesionalizma i poštenog rada mora biti čvrsto utemeljen - smatra Selmo Cikotić, profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevo.