latinica  ћирилица
09/07/2018 |  12:13 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Šamac: Podsticaji za poljoprivredu po četiri različita osnova

Opština Šamac objavila je Pravilnik o uslovima korišćenja i raspodjele sredstava za razvoj poljoprivrede i sela u ovoj godini. Pravilnik, uz dosadašnje subvencije u oblasti organizovane biljne i stočarske proizvodnje, predviđa i pomoć razvoju malih gazdinstava koja se bave pčelarstvom, povrtarima koji namjeravaju da investiraju u plasteničku proizvodnju ili se bave uzgojem ljekovitog i začinskog bilja.

Ilija Pekić iz Zasavice jedini je proizvođač kamilice u šamačkom kraju i tim poslom se bavi šest godina. Iako ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i u sezoni zapošljava pet radnika, do sada nije ostvarivao pravo na opštinske podsticaje.

- Dodatna sredstva, bila novčana ili u nekom drugom obliku, uvijek dobro dođu. Planiram gradnju još jedne sušare, pa mi podsticaj dobro došao - kaže Pekić.

Budući da na području Šamca 80 odsto stanovništva živi na selu, lokalna uprava je dio sredstava iz agrarnog fonda predvidjela za podršku manjim gazdinstvima koja namjeravaju da razvijaju proizvodnju. Novina je da poljoprivrednici mogu dobiti podsticaje po četiri različita osnova.

- Ukupan broj novčanih podsticaja koji pojedinačno korisnik može koristiti do sada je bio tri, računajući i zdravstvenu kontrolu povrća i cvijeća, a ove godine je četiri. Ostavili smo proizvodnju cvijeće a onaj ko ima mogućnost da ostvari pravo u ostala tri podsticaja, to pravo mu neće biti umanjeno - ističe Svetozar Evđić, predsjednik Savjeta za poljoprivredu opštine Šamac.

U oblasti stočarske proizvodnje, farmeri na godišnjem nivou mogu ostvariti maksimalno 400 KM podsticaja, što one koji imaju veliki broj grla dovodi u nepovoljan položaj.

- Samo pet junica je podsticano takvim pravilnikom. Minimalna mjera sa nekih 500 KM, kada je u pitanju dijagnostika, nije dovoljna. Ako se hoće pun podsticaj, onda se ono što se zacrta mora dati za svako grlo i na svakog proizvođača - kaže Čedomir Borojević, farmer iz Tišine.

Agrarni fond opštine Šamac ove godine iznosi 110.000 KM, a dio sredstava će, uz subvencije u oblasti organizovane poljoprivredne proizvodnje, biti korišćen i za sufinansiranje projekata u poljoprivredi, kao i za unapređenje znanja i vještina u seoskom području kroz organizovanje poljoprivrednih manifestacija.