latinica  ћирилица
09/07/2018 |  15:33 ⇒ 15:53 | Autor: SRNA

Srpske porodice nestalih ponovo izigrane i isključene

Zamjenik predsjedavajućeg Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih lica sa područja bivše Јugoslavije Smilja Mitrović poručila je uoči Samita za zapadni Balkan u Londonu da su srpske žrtve ponovo zapostavljene i izigrane i upozorila predstavnike vlasti iz Republike Srpske da ne stavljaju svoj potpis na dokumente koji nemaju podršku porodica srpskih žrtava.
Smilja Mitrović - Foto: SRNA
Smilja MitrovićFoto: SRNA

"Na Londonskom samitu omogućen je dolazak porodica nestalih muslimana i Hrvata iz BiH, ali nema predstavnika Srba iz Republike Srpske koji još traže 1.650 nestalih osoba, dječaka, sinova i očeva, a od završetka rata tražili smo 5.250 nestalih osoba", izjavila je Mitrovićeva Srni.

Ona ističe da su porodice nestalih osoba iz Republike Srpske zapostavljene u ovom procesu traženja istine i pomirenja i da se vječito zapostavljaju srpske žrtve, prije svega u Tužilaštvo BiH, pa dalje u svijetu koji nastavlja da negira srpske žrtve proteklog rata.

"Ljuti smo i nesrećni, ali ne smijemo ostati i nijemi, nemamo jednak tretman, ogorčeni smo zbog toga i nećemo prihvatiti ništa što ponovo negira srpske žrtve", zaključila je Mitrovićeva.

Prema njenim riječima, ova poruka odnosi se i na Natašu Kandić i organizaciju na čijem je čelu, koja nema podršku udruženja nestalih iz Republike Srpske.

"Nataša Kandić za proteklih 25 godina nije priznala srpske žrtve i nikoga u Republici Srpskoj nije čak ni saslušala o sudbini njegovog nestalog, a sretali smo se i tražili od nje da čuje i našu, srpsku nesreću", kaže Mitrovićeva.

Mitrovićeva kaže da je na jednoj od pripremnih sjednica uoči samita u Londonu, koja je u maju održana u Podgorici, dogovoreno prisustvo predstavnika vlasti, a ne porodica nestalih.

U međuvremenu je to izmijenjeno, na način da iz BiH idu porodice muslimana i Hrvata, ali ne i porodice nestalih Srba koje nisu dobile poziv iz britanske ambasade.