latinica  ћирилица
16/07/2018 |  19:30 ⇒ 17/07/2018 | 08:16 | Autor: RTRS

Izgrađeno više od 105 kilometara auto-puteva; Ugovoreni i novi projekti

Povezivanje Banjaluke i Beograda auto-putem, potvrđeno je i jučerašnjim sastankom predsjednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Kada narednog mjeseca bude završeno 25 kilometara auto-puta od Banjaluke do Prnjavora, auto-put "9. januar", od najvećeg grada Srpske do Doboja, biće potpuno povezan, a Srpska će imati više od 105 kilometara auto-puteva. Tu se neće stati, jer su ugovoreni i novi projekti.

Do 2007. Srpska nije imala ni milimetar auto-puta. Od tada je izgrađeno 80 kilometara.

U avgustu dobićemo novih 25, što će ukupno biti 105 kilometara. U Ministarstvu saobraćaja tvrde da će do 2030. auto-putevima biti pokriveno stotine kilometara teritorije Srpske.

"Kada se ove dionice saberu, sve je onako kako planiramo. Imamo nekih 420 kilometara autoputa", kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

A da to neće biti samo slovo na papiru, kažu u Vladi, dokaz su i planirani projekti.

Ono što je već pri kraju jeste dionica auto-puta "9. januar" Banjaluka-Prnjavor. Ostaje da budu izgrađena još dva objekta, zaštitna ograda i saobraćajna signalizacija i sljedeći mjesec auto-put će biti spreman za upotrebu.

- Naravno, očekujemo i vjerujemo da će to biti veliki napredak u bezbjednosti i kvalitetu saobraćaja na dionici Banjaluka-Doboj, i ne samo na toj dionici, nego na svih 100 kilometara od Doboja do Gradiške i Banjaluke, kada autoput bude izgrađen u komadu - rekao je Dušan Topić, direktor ЈP Autoputevi Republike Srpske.

U planu je i dionica Banjaluka-Beograd što je potvrđeno i na sastanku predsjednika Srpske i Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

- Ostaje da se odredi dodirna tačka na rijeci Savi ili Drini, i da u tom pogledu operativno nastavimo da radimo - naglasio je Dodik.

Vučić je rekao rekao da će Srbija budžetskim sredstvima da finansira dionicu puta u dužini od 16 kilometara.

- Srbija ima dovoljno novca da iz budžeta finansira taj put od 16 kilometara do samog mosta, samo moramo da vidimo gdje je najbolje mjesto za gradnju. Smatramo da će izgradnja koštati oko 100 miliona evra. Mi to u nivou dvije godine pokrivamo iz sopstvenog budžeta - naglasio je Vučić.

Među prioritetima je i dionica auto-puta "Pet ce" i most na Savi u Gradišci.

- I za jedan, i za drugi projekat planiramo da do kraja godine potpišemo ugovor, izaberemo izvođače i nadzorne organe, i omogućimo da se vozači tokom zime pripremaju. To nam je bila praksa i u ranijim projektima, a onda na proljeće, sa novom građevinskom sezonom, kreću i novi radovi - rekao je Topić.

Iz Srbije poručuju da se radi na projektnoj dokumentaciji za put Požega-Kotroman, prema Višegradu i Sarajevu, ali mora da se zna šta će dogovoriti Srpska i BiH.

Planirana je izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor. U Autoputevima kažu da će prikupljanje projektne dokumentacije i eksproprijacija trajati dvije, a izgradnja tri godine.