latinica  ћирилица
20/07/2018 |  14:28 ⇒ 21/07/2018 | 10:12 | Autor: SRNA

Lukač: Situacija u vezi sa migrantima prelazi u krizu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je policija Srpske od početka godine privela 1.500 migranata, te upozorio da dnevni priliv ilegalnih migranata prelazi broj od 100 ljudi, zbog čega ova situacija prelazi u krizu.
Dragan Lukač (Foto: n1info.com) -
Dragan Lukač (Foto: n1info.com)

Lukač je naglasio da je u Republici Srpskoj enormno povećan priliv migranata koji se pojavljuju na raznim destinacijama, te da ih je u ovom trenutku najviše u Podrinju, odnosno Bijeljini i Zvorniku.

"Osim 1.500 ljudi koje je policija privela, mnogo njih je neevidentirano, što znači da je broj migranata koji su ušli na teritoriju Srpske mnogo veći", rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova Srpske.

Lukač je naveo da u Republici Srpskoj nema kapaciteta za organizovanje kampova, smještaja i zadržavanja tih ljudi, te da je cilj da migranti što prije prođu preko teritorije Srpske.

Ukazao je na to da bi nadležni organi na nivou BiH mnogo više trebalo da urade u rješavanju ovog problema jer je u BiH već mnogo incidenata sa ljudima, među kojima ima onih koji su kriminalne prošlosti i skloni izvršenju krivičnih djela.

"Ovo pitanje se mora na mnogo organizovaniji način staviti pod kontrolu. Mi smo angažovali oko 80 pripadnika MUP-a koji zajedno sa Graničnom policijom rade na kontroli granice, ali i tu se pojavio određeni problemi iz razloga što se ne izmiruju obaveze po pitanju smještaja i ishrane naših policijaca, što je obaveza Ministarstva bezbjednosti BiH", rekao je Lukač.

Istakao je da je prilična neorganizovanost na nivou BiH, naročito Ministarstva bezbjednosti, koje, kako je naveo, mora više da uradi i ispuni uslove kako bi policajci iz Srpske mogli da ostanu na terenu i pomognu Graničnoj policiji u zaštiti granice.