latinica  ћирилица
22/07/2018 |  07:57 ⇒ 13:44 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej rukopolaže episkopa dioklijskog

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas će u Sabornom hramu hristovog Vaskrsenja u Podgorici rukopoložiti arhimandrita Metodija u vikarnog episkopa dioklijskog.
Vladika Metodije (foto: Ostrog Tv Studio) - Foto: youtube
Vladika Metodije (foto: Ostrog Tv Studio)Foto: youtube

Iguman Cetinjskog manastira arhimandrit Metodije izabran je za vikarnog episkopa dioklijskog na proljećnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

On je rođen 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu i prva dva razreda gimnazije, te nižu muzičku školu, a potom se usljed ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu.

Poslije gimnazije, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici 2001. godine, a godinu kasnije došao je u Cetinjski manastir u svojstvu iskušenika, gdje je zamonašen 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rukopoložio ga je u čin đakona 2005. godine, a pet godina kasnije postavljen je za namjesnika Cetinjskog manastira, gdje je u čin arhimandrita rukoproizveden 2013. godine.

Iste godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Svetog Vasilija Ostroškog" u Foči, a na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine odbranio je master rad o temi "Zetski mitropolit Vavila /1494-1520/ i njegov doprinos srpskoj duhovnosti i kulturi".

Od 2012. godine član je Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske pravoslavne crkve u ime Mitropolije crnogorsko-primorske. Član je Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske.