latinica  ћирилица
22/07/2018 |  10:57 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Radojičić naložio da se izvrši procjena štete na domaćinstvima

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naložio je gradskom Odsjeku za civilnu zaštitu da izvrši procjenu štete na domaćinstvima u četiri prigradska naselja koja su pretrpjela najveću štetu u jučerašnjem olujnom nevremenu.
Prijakovci-šteta od nevremena - Foto: RTRS
Prijakovci-šteta od nevremenaFoto: RTRS

- Prema nalogu gradonačelnika, Civilna zaštita će uraditi prvu, preliminarnu procjenu štete i zaštititi oštećene objekte od daljih oštećenja, s obzirom na to se, prema prognozi Republičkog hidrometerološkog zavoda, noćas može očekivati velika količina padavina koja može izazvati dodatnu štetu - rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teriotorijalne vatrogasne jedinice.

Prema prvim podacima sa terena, u naseljima koje je zahvatilo nevrijeme, oštećeno je oko 200 objekata. Kako je ustanovljeno na terenu, najveća šteta zabilježena je na području Mišinog hana.

- Najvećim dijelom radi se oštećenju krovova, polupanim prozorima i oštećenim fasadama. Na Civilnoj zaštiti je sada da adekvatno zaštiti oštećene objekte kako bi spriječili dalju štetu –-rekao je Ćućun.

On je dodao da su ekipe Civilne zaštite i profesionalne vatrogasne jedinice, uz pomoć mještana, uspjele da prekriju najlonskim pokrivačem veliki broj oštećenih objekata te ističe da se taj posao nastavlja i danas.

Prema nalogu gradonačelnika, na osnovu izvještaja Civilne zaštite, u narednim danima biće formirane komisije za procjenu nastale štete. Istovremeno, komisije će procjenjivati i štetu na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima u naseljima pogođenim nevremenom, koja je, prema podacima sa terena, takođe značajna, navedeno je na sajtu Grada Banjaluka.