latinica  ћирилица
22/07/2018 |  17:11 | Autor: B92

Hamilton vladar Hokenhajma

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobijedio je na trci za Veliku nagradu Njemačke u Hokenhajmu i preuzeo prvo mjesto u generanom plasmanu od Sebastijana Fetela.
Hokenhajm, F1 trka za Veliku nagradu Njemačke (foto: twitter.com/F1) -
Hokenhajm, F1 trka za Veliku nagradu Njemačke (foto: twitter.com/F1)

Trku je obilježilo nepredvidivo vrijeme i vejrovatno najveći kiks Fetela u dosadašnjoj karijeri, zahvaljujući kome je Hamilton i pobijedio. Britanac je startovao sa 14. mesta.

Fetel je imao pol poziciju, prvo mjesto u trci i klupskog kolegu Kimija Raikonena na repu sve do 52. kruga kada je nekako naivno izletio sa staze i ispustio prvo mjesto.

Iza Hamiltona je drugi bio Valteri Botas, treći Kimi Raikonen, četvrti je bio Ferstapen, peti Huleknberg, šesti Grožan, a u prvih deset su još bili Peres, Okon, Erikson i Hartli.

Trku nisu završili Strol, Sirotkin i Rikardo, ali i spomenuti Fetel.

Njega i Raikonena je poslije 40 krugova slijedio dvojac Mercedesa Botas - Hamilton koji je dočekao taktičku grešku Ferarija. Raikonen je bio prvi i propustio je Fetela koji je sve dok nije počela kiša bio siguran na čelu.

Kada je Kimi propustio Fetela, Hamilton je obišao Botasa i borba se rasplamsala. Počela je kiša, ali ne na čitavoj stazi, pa su timovi brzo morali da odlučuju da li da mijenjaju pneumatike ili ne. Fetel je proklizao u krivini 13, Botas je preuzeo prvo mejsto, ali su onda i on i Raikonen otišli u pit stop pa je Hamilton to iskoristio.

Vozio je najbrže u poslednjih 12 krugova i u srećnim okolnostima pobjedio. Slična sreća se Britancu osmjehnula i u Azerbejdžanu kada je Luis pobjedio u Bakuu nakon što je Botasu pukla guma u završnici trke.

Hamilton je sada preuzeo i vodeće mjesto u generalnom plasmanu pa će Ferari imati velike glavobolje da već za pet dana na Velikoj nagradi Mađarske uzvrati udarac i vrati se na pobjednički kolosijek pred ljetnju pauzu u F1 šampionatu.