latinica  ћирилица
22/07/2018 |  19:20 ⇒ 23/07/2018 | 10:25 | Autor: RTRS

I dalje brojna reagovanja na Mektićevu izjavu da vrh MUP-a Srpske prodaje drogu

I danas brojne reakcije na izjavu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da vrh MUP-a Srpske prodaje drogu u Banjaluci.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač Mektićeve izjave juče je nazvao izmišljotinama i pozvao ga da dokaze, ako ih ima, dostavi SIPI.

Da je ovo još jedna orkestrirana kampanja protiv MUP-a, smatra i premijerka Željka Cvijanović. Oglasio se i direktor policije.

Direktor Policije Srpske, Darko Ćulum, pozvao je Republičko tužilaštvo da pozove i sasluša Dragana Mektića u vezi sa njegovim navodima da vrh MUP-a diluje drogu. On je za Srnu izjavio da jednom ministru, posebno bezbjednosti, ne dolikuje da tako teške optužbe iznosi po medijima, te ga pozvao da svoje navode i dokaze, ako ih ima, predoči nadležnim organima.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ima dovoljno saznanja, kapaciteta, hrabrosti, a posebno energije da se obračuna sa pojedincima u svojim redovima, koji su se na bilo koji način ogriješili o zakon, bilo da je riječ o disciplinskom prestupu, prekršaju ili krivičnom djelu - navodi Ćulum.

Takva orkestrirana kampanja protiv MUP-a izlazi iz okvira normalnog, kaže predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Srpska se, kaže, nikada neće odreći svoje policije, koja svoj posao obavlja profesionalno.

- Policija Srpske je garancija opstanka naše Republike. Policija je jedina uniformisana sila Srpske. Nećemo dozvoliti da nam se to oduzme. Uloga i pozicija policije je jasna. Ide se u susret izborima, ali nema programa koji se suprotstavljaju jedni drugima, niti se mere snage na osnovu politika koje se promovišu, već se sve svelo na običnu ljudsku diskriminaciju. Građani cijene ono što se radi u Srpskoj na osnovu rezultata, a ne tako što prljate koga stignete - poručila je premijerka Srpske.

Stvarni cilj ministra Mektića je ukidanje MUP-a Srpske, tvrdi SNSD-ov Nikola Špirić i poručuje – posljednji je trenutak da poziv na rušenje republičkih institucija dobije institucionalni odgovor.

- MUP Republike Srpske je s velikom mukom i autoritetom predsjednika Srpske Milorada Dodika i srpskog naroda u cjelini sačuvan, te je bestijalno pozivati roditelje da čuvaju decu od predstavnika ovog ministarstva - navodi Špirić.

Evidentno je da različiti napadi na MUP traju već godinu dana, kaže premijerka. Tome u prilog i neutemeljene priče o paravojnim i parapolicijskim jedinicama i naoružavanju. Na to ukazuje i ministar policije Dragan Lukač, tvrdeći da je cilj urušavanje kredibiliteta i institucija Srpske. Mektić sve to radi po nalogu iz Sarajeva, a obračunavajući se sa republičkim institucijama, ustvari čuva svoju funkciju, poručio je Lukač.