latinica  ћирилица
23/07/2018 |  11:11 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Stanari: Bogata ponuda proizvoda na 2. Gastro-festu

U Stanarima 2. Gastro-fest. Organizator manifestacije je Sportsko-turistička organizacija opštine Stanari.

Na gastro festu u Stanarima svoje proizvode predstavili su lokalni proizvođači zdrave hrane. Marija Ristić pravi proizvode od aronije, a Vesna Kezmić od kravljeg mlijeka.

"Već pet godina se bavimo aronijom, tako da smo zadovoljni. Imamo 11 proizvoda od aronije, sok od aronije, slatko, sirup, nudimo i pekmez i džem", kaže Marija Ristić.
 
Vesna Kezmić ističe da ima dosta krava, te da proizvodi isključivo mladi sir, masne, polumasne, suhe sireve.

"Najteže je napraviti suhi sir, ima više procedura, a najtraženiji je ovaj mladi sir za pite", navodi Kezmić.

Zdrava domaća hrana zamisao je na kojoj istrajavaju u lokalnom udruženju poljoprivrednika. Neki od njih pokušavaju da vrate proizvodnju već skoro iskorijenjenih žitarica na našim prostorima.

"Na mom gazdinstvu već imamo speltu i heljdu. Sigurni smo šta jedemo", navodi Mihajlo Gavrić, Udruženje poljoprivrednika Stanari.

Inicijative poljoprivrednih proizvođača podržava i opština Stanari, a ove godine za podsticaje iz budžeta je izdvojila 100.000 maraka. I Gastro fest, iako tek drugi, okuplja sve više domaćih proizvođača hrane.

"Ove godine 21 izlagač nam se prijavio, to su većinom udruženja i samostalna poljoprivredna gazdinstva"; navodi Boris Šljivić iz Sportsko-turističke organizacije opštine Stanari.

Denis Stevanović, zamjenik načelnika opštine Stanari nada se da će u okviru opštinske uprave, naći načina da sljedeće godine urede jedno izletište, koje može služiti za održavanje ovakve manifestacije, a naravno i za druženje građana svakodnevno.

Svoje kulinarske vještine na Gastro festu pokazali su i predstavnici lovačkog i ribolovačkog društva iz Stanara.