latinica  ћирилица
25/07/2018 |  17:10 ⇒ 26/07/2018 | 09:18 | Autor: RTRS

Na meti grupe "Pravda za Davida" i pokojni general VRS Novica Simić i njegova porodica!

Politizacija grupe "Pravda za Davida" kao da dostiže vrhunac. Nakon ispada oca tragično stradalog Davida, Davora Dragičevića, koji je prije nekoliko dana rekao da se ne protivi promjeni naziva Republike Srpske i njenih institucija, a potom zaprijetio ubistvom djeci Milorada Dodika i Željke Cvijanović, na red je stigao i sin generala heroja Republike Srpske Novice Simića.

Očigledno, zamjere mu to što ne dijeli političke stavove Grupe i što je na njegovom portalu "frontal.rs" objavljen tekst u kojem je to nedvosmisleno napisano. I u ovom slučaju Grupa "Pravda za Davida“ primijenila je često isticano geslo "Ko nije s nama, saučesnik je u ubistvu".

Kada je, u maju, na konferenciji za medije u Beogradu vodećim ljudima Grupe "Pravda za Davida" naša novinarka postavila pitanje koje im se nije svidjelo, umjesto odgovora, dobila je uvrede.

"Јeste li vi normalni? Što postavljate takvo pitanje? Tri sata nakon nestanka sam to znao? /Tako sam čula/ Vi ste tako čuli? I ja sam svašta čuo", rekao je Dragičević.

"Na javnom servisu rade priučeni novinari koji su završili istoriju i georafiju. Da ste vi prava novinarka, gospođo draga, radili biste istraživačko novinarstvo da nešto sami otkrijete, ne biste postavljali ovakva pitanja ocu koji je izgubio sina", kategorična je Daniela Ratešić Došen, aktivistkinja Grupe "Pravda za Davida".

Već sutradan, na Trgu Krajine u Banjaluci, o našoj koleginici su izgovorene još pogrdnije riječi.

"I da budem jasna, nije ona došla za ove vlasti. Ona je novinar postala za vrijeme prethodne vlasti, koja je to isto radila. Preko kreveta je dolazila do...", rekla je Ratešić Došen.

Slično prolaze svi koji ne misle kao aktivisti Grupe "Pravda za Davida".

Uvreda nije pošteđen ni Danijel Simić, osnivač portala na kojem je objavljen tekst naslovljen "Davor Dragičević zagovara prenos nadležnosti sa Srpske na BiH".

Autor se pozvao da Davorove riječi da ako Srpska ne želi da riješi slučaj smrti njegovog sina, to će učiniti Bosna i Hercegovina.

Uslijedio je odgovor na fejsbuk-stranici Grupe. Krajnje uvredljiv. S profila Davora Dragičevića.

Oklevetan je i višestruko odlikovani heroj Odbrambeno-otadžbinskog rata general Novica Simić. Nije pošteđena ni njegova supruga.

"Dok je Davor kao momak uzeo pušku, branio i stvarao tu istu Republiku Srpsku, za koju ga danas optužuju da je urušava, dok je bio ranjen i jedva živu glavu izvukao, otac Danijelov je bio general u dubokoj pozadini u Bijeljini, odakle je mlade momke kao što je Davor slao na prvu liniju fronta, gdje su ostajali bez dijelova tijela, a često i bez glave. Danijelova majka je radila u sanitetskom bataljonu, uzimala novac i oslobađala od vojne obaveze ratne profitere i one koji su imali novac da plate da ne idu na front. Što kaže naš narod, ne pada iver daleko od klade", navodi se na fejsbuk stranici Grupe "Pravda za Davida".

Јunaštvo vojskovođe Simića, između ostalog, zabilježeno je i našom kamerom. Na snimku, pod hicima neprijatelja iz tek oslobođene Modriče, tadašnji pukovnik, šalje jednu od najiščekivanijih poruka - U inkubatorima banjalučkog porodilišta bebe više neće umirati.

"Modriču su danas oslobodile kombinovane jedinice Prvog Krajiškog korpusa, i ovim poželile da čestitaju praznik svim Srbima u svijetu. Ovim je Koridor za Јugoslaviju uspostavljen. Put je slobodan. Sretno!", govorio je tada general Novica Simić.

Da je komandant Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske Novica Simić vojne operacije planirao i izvodio daleko od pozadine, na prvim borbenim linijama, podsjećaju i njegovi saborci iz Posavine. Koliko ga cijene porodice poginulih boraca potvrđuje i spomen-soba u kojoj je portret komandanta Simića na centralnoj poziciji.

"Novica Simić je bio naš komandant, komandant Korpusa od prvog dana. Bio je i veliki čovjek i veliki komandnat. Sve najbolje mogu reći o njemu", istakao je Marko Lazarević, sekretar Organizacije porodica poginulih boraca opštine Pelagićevo.

"Sam dokaz ti je da je vodio proboj Koridora, da je vodio Istočno-bosanski korpus, a da niko ništa nije loše uradio, da nije pokretnut nijedan postupak po pitanju ratnih zločina", kaže Јovan Erletić, predsjednik Boračke organizacije opštine Pelagićevo.

Sin poslijeratnog komandanta Vojske Republike Srpske Novice Simića, Danijel kaže da mu smeta što je Grupa Pravda za Davida proklamovala princip da ko ne podržava političke stavove Davora Dragičevića saučestvuje u zločinu.

Očekivao je, kaže, da on bude meta napada. Nije mu jasno zašto su oklevetani roditelji.

"Da je ovo pisao Davor Dragičević, ja bih to mogao i da shvatim i da razumijem zbog teškog mentalnog stanja u kojem se nalazi. Ali, s obzirom na to da je ovo uradio neko drugi, s nekim drugim razlozima, ja ću potražiti od jedine policije u koju imam povjerenje da utvrdi ko su tačno klevetnici koji su izgovorili te riječi", kategoričan je Danijel Simić, osnivač portala "Frontal.rs".

Policija Republike Srpske neprestano je na meti Grupe "Pravda za Davida".

Prije nego što su se obrušili na jedan od simbola Odbrambeno-otadžbinskog rata generala Novicu Simića, Davor Dragičević je rekao da mu je svejedno hoće li se država zvati Republika Srpska ili Bosna i Hercegovina.

Poručio je i da, ako Radio-televizija Republike Srpske želi da opstane, da će morati da promijeni ime.

Grupa je slala pisma visokom predstavniku i ambasadama u Republici Srpskoj nenaklonjenih država.

Poslije ovih političkih stavova, posudićemo pasus iz kritikovanog Frontalovog teksta "Nije li krajnje vrijeme da se zdravomisleća javnost Srpske zapita kuda vodi ovakva retorika, na čiji nagovor i s kojim ciljem se izgovaraju ovakve poruke?"