latinica  ћирилица
25/07/2018 |  20:04 ⇒ 26/07/2018 | 07:36 | Autor: RTRS

Srpska posvećena miru, saradnji i evropskim integracijama

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Vašingtonu sa republikanskim kongresmenom Dejnom Rorbaherom. Cvijanović se sastala i sa senatorom Rodžerom Vikerom.
Cvijanović i Rorbaher -
Cvijanović i Rorbaher

Na sastanku je razgovarano o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, kao i o bezbjednosnim izazovima u BiH i regionu, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

Predsjednica Vlade je istakla da je Republika Srpska posvećena miru, regionalnoj saradnji i evropskim integracijama, kao i unapređenju odnosasa svima koji to žele i koji u Vladi Republike Srpske vide ravnopravnog partnera.

Ona je dodala da su međusobno uvažavanje i poštovanje dejtonskog Ustava osnov funkcionisanja u BiH i da Republika Srpska uvijek naglašava da upravo zahvaljujući decentralizovanoj strukturi zemlje koju je uspostavio Dejton omogućeno da država funkcioniše u miru ovih godina.

Predsjednica Cvijanović i kongresmen Rorbaher razmijenili su mišljenja o terorizmu kao globalnoj prijetnji i potencijalnim rizicima po bezbjednost od povratka sa stranih ratišta u BiH, kao i izazovima sa kojima se susreću zemlje zbog migracija i koje nosi priliv migranata u BiH.

Rohbaher predstavlja 48. kongresni dikstrikt Kalifornije i u periodi između 1981 i 1988. godine bio je specijalni asistent američkom predsjedniku Ronaldu Reganu.

Rodžer Viker je republikanski senator iz Misisipija. Prije senatorskog staža, Viker je bio poslanik u Predstavničkom domu Kongresa SAD. 

U nastavku dana, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovaće svečanosti u Kongresu SAD, koja će biti održana povodom obilježavanja jubileja stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće.