latinica  ћирилица
26/07/2018 |  08:19 ⇒ 09:29 | Autor: RTS

Brnabić: Odnosi između Srbije i SAD mogu biti kao prije stotinu godina

Odnosi između Srbije i SAD prije stotinu godina bili su na vrhuncu, a vjerujem da zajedničkim radom ponovo možemo stići do istih visina, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić na svečanosti u američkom Kongresu povodom 100. godišnjice otkako se ispred Bijele kuće zavijorila srpska zastava u znak pijeteta za srpski doprinos i žrtve u Prvom svjetskom ratu.
Ana Brnabić - Foto: RTRS
Ana BrnabićFoto: RTRS

- Iskreno vjerujem da su istorijski momenti koji ujedinjavaju naše narode, kao ovaj kojeg se sjećamo danas, mnogo značajniji od onih koji nas dijele. Bez sumnje, potrebno je uraditi mnogo toga kako bismo se vratili tamo gdje smo bili ne samo prije sto godina, već kroz našu zajedničku istoriju pa sve do prije 30 godina kada je naše tradicionalno partnerstvo i međusobna podrška prvi put dovedena u pitanje - istakla je Brnabićeva.

Treba da čuvamo i njegujemo nasljeđe naše zajedničke borbe za slobodu i to je razlog zbog čega sam veoma srećna i počastvovana što sam ovdje, rekla je premijerka Srbije pred članovima Kongresa i drugim zvanicama.

Prema njenim riječima, podjednako je važno promovisati još plodonosnije i prosperitetnije odnose između Srbije i SAD, danas i u budućnosti.

Kako je primijetila, svijet danas nije isti kao prije sto godina, ali se i dalje suočavamo sa snažnim izazovima - izazovima na koje, kako smatra, treba da se da zajednički odgovor.

- Pozivam sve prisutne da se sjetimo snažnog prijateljstva i solidarnosti između naših predaka, da nastavimo da radimo zajedno na produbljivanju naših bilateralnih odnosa - rekla je ona.

Kako je navela, prije sto godina saradnja između dvije zemlje bila je na vrhuncu i to ne samo između lidera, već i između naroda.

Zajednički momenti u istoriji utiču na sadašnjost 

Američki narod i srpska dijaspora u SAD, predvođena jednim od najvećih naučnika Mihajlom Pupinom, radili su zajedno kako bi obezbijedili neophodnu pomoć Srbiji.

- Mogu da vam kaže da danas, u Srbiji ta podrška i naša zajednička borba za slobodu nikada nije zaboravljena. Moja poruka danas svima vama ovdje prisutnima, narodu i liderima SAD, jeste da, zajedno, ponovo možemo dostići iste visine - rekla je Brnabićeva.

Kako je dodala, zajednički momenti u istoriji, iz Prvog i Drugog svjetskog rata, utiču na našu sadašnjost i oblikuju  budućnost.

Prema njenim riječima, ovo obiljlježavanje je prilika za sjećanje na jedinstven događaj, kada se, prije sto godina, srpska zastava zavijorila iznad Bijele kuće, što je privilegija data nekome samo dva puta u istoriji SAD - Srbiji i Francuskoj.

- Tim događajem od 28. jula 1918. godine odata je počast ekstremnim žrtvama Srbije tokom Velikog rata. Bilo je to vrijeme kada je velikodušna Amerika, na čelu sa predsjednikom Vudro Visonom, potpredsjednikom Tomasom Maršalom i državnim sekretarom Robertom Lensingom, snažno i nedvosmisleno izrazila podršku i saosjećanje narodu Srbije, jer su se naši preci neustrašivo suprotstavili snagama Austrougarskog carstva, deset puta većeg od Srbije - rekla je premijerka Srbije.

Srbija zahvalna za podršku i empatiju 

Kako je rekla, Srbija je, kao i mnogo puta u prošlosti, branila zajedničke vrijednosti slobode prema kojoj su obje nacije gajile najdublju ljubav, koju su cijenile i štitile.

Prema riječima premijerke, Srbija je zahvalna za tu podršku i empatiju hrabrih američkih vođa, prije sto godina.

Ona je podsjetila da je Srbija u Velikom ratu, od 1914. do 1918. godine, izgubila više od četvrtine stanovništva, da su čitava vojska, vlada i značajan dio populacije bili prinuđeni na povlačenje iz domovine 1915. i to na grčko ostrvo Krf.

Na način bez presedana, srpski preci su pješice prešli stotine milja preko planina tokom zime, dokazavši da će za slobodu i nezavinost žrtvovati sve, rekla je Brnabićeva.

- Oni su branili ta fundamentalna prava oružjem, nepoljuljanom voljom i oštrim riječima koje su se čitale i čule širom svijeta - rekla je Brnabićeva, dodavši da nije mnogo poznat podatak da je srpski diplomata Milenko Vesnić imao priliku da se obrati i Senatu i Predstavničkom domu u Vašingtonu 1918. godine, istog dana kada je predsjednik Vilson iznio svoj Program za mir u svijetu. 

Vesnić je tada rekao, navela je Brnabićeva, da Srbi vjeruju u mir, ali podjednako u pravdu i slobodu.

- Malo toga se otada promijenilo - srpski narod i dalje podjednako vjeruje u mir, pravdu i slobodu, kako što smo još jednom dokazali, tokom Drugog svjetskog rata, kada smo se borili rame uz rame sa onima, uključujući i SAD, koji vjeruju u život a ne smrt, u slobodu a ne uništavanje, u jednakost a ne nadmoć - poručila je premijerka Srpske.

Zbog svih svojih žratva, Srbija danas, zahvalna svojim saveznicima i partnerima, stoji uzdignute glave i ponosna jer se tokom istorije uvijek borila i pobjeđivala kako bi zaštitila te vrijednosti koje su danas temelj modernog svijeta, naglasila je premijerka Srbije.

Brnabićeva je iskoristila ovu priliku da kongresmenu Tedu Pou uruči odlikovanje za neumoran rad i dopirnos u promovisanju prijateljstva između dva naroda i jačanje međusobnih veza.

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ovlastio me je da vam uručim ovo odlikovanje. Ono simboliše zahvalnost Srbije i našeg naroda na svemu što ste učinili na jačanju naših odnosa. Kogresmene Po, hvala vam od srca. Neka živi prijateljstvo između SAD i Srbije - poručila je Brnabićeva.