latinica  ћирилица
30/07/2018 |  22:10 ⇒ 31/07/2018 | 09:48 | Autor: RTRS

Bezbjednosne agencije moraju da se uhvate u koštac s migrantima (VIDEO)

U BiH se nalazi oko 10.000 migranata, među kojima je najveći broj vojno sposobnih, obučenih lica sa ratnom prošlošću, starosti od 25 do 30 godina, što može da predstavlja veliki problem za zemlju poput Bosne i Hercegovine, ocijenio je profesor Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, u našoj emisiji Akteulno.
Aktuelno - Foto: RTRS
AktuelnoFoto: RTRS

Milutinović je rekao da se bezbjednosne agencije moraju uhvatiti u koštac s tim, te da su vlasti u BiH pokazale potpunu nespremnost za suočavanje sa migranstkom krizom.

- Meni je neshvatljivo da su prije mjesec dana iz Ministarstva bezbjednosti tvrdili da nema nikakvih problema s migrantima i da su spremni za njihov dolazak. Međutim, sada vidimo da nemaju pojma o tome, da nisu razradili planove i ne znaju gdje će ih smjestiti i ko treba da im pruži pomoć - istakao je on.

Milutinović je naglasio da pojedini u BiH imaju za cilj zadržavanje migranata, s namjerom da se promijeni struktura stanovništva, što bi, prema njegovim riječima, bilo vrlo opasno, posebno za Republiku Srpsku.

Novinar i publicista Dušan Milovanović, rekao je da moramo biti svjesni činjenjnice da među migrantima mogu biti "ubačena" lica koja mogu da izazovu određene bezbjednosne probleme.

- Ovo je problem ne samo Republike Srpske, BiH ili Balkana, nego cijelog svijeta. Ovo je jedna civilizacijska katastrofa. Ogromne mase ljudi su pokrenute, a niko ne govori o uzrocima zašto su krenuli, kuda idu i gdje će stići. Moramo biti svjesni da učestvujemo u tome - istakao je Milovanović.

Pogledajte emisiju Aktuelno: