latinica  ћирилица
31/07/2018 |  07:58 ⇒ 12:14 | Autor: sputniknews.com

London ne dopušta raspravu o Kosmetu u SB UN

Velika Britanija, koja od 1. avgusta preuzima predsjedavanje u Savetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, namjerava da spreči da se tokom avgusta održi redovna sednica o situaciji na Kosovu i Metohiji, pišu "Novosti".

To bi bilo prvi put da se na Ist Riveru o ovoj temi ne diskutuje u tromjesečnom intervalu, navodi list.

Prema saznanjima "Novosti", trenutno se vodi rasprava o programu rada SB za naredni mesec i London nije kandidovao temu za KiM, a i neće, jer smatraju da je stanje u srpskoj južnoj pokrajini dobro i da za to nema potrebe.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je to očekivano i da je očigledno da Veliku Britaniju "ne interesuje srpski stav".

"To je za nas jasna poruka", istakao je Dačić za "Novosti".

Izvori lista tvrde da se tome žestoko protive Kina i Rusija, a ishod ove diplomatske bitke trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedjelje.

Bez obzira na to generalni sekretar UN Antonio Gutereš svakako priprema redovan tromjesečni izveštaj o KiM, prenosi Tanjug.

Prethodna sjednica posvećena KiM bila je 15. maja i već tada je Beograd došao do informacija da će Velika Britanija pokušati ovo pitanje da skine sa dnevnog reda kada bude na čelu SB UN.

Pošto su sada riješili da to sprovedu u djelo, Srbija je poslala upozorenje da će ovaj čin tretirati kao antisrpski akt, pišu "Novosti".

Međutim, prema navodima lista, ako u avgustu ne bude bilo rasprave o Kosovu, moglo bi se lako dogoditi da rasprava izostane i u septembru, jer tog mjeseca predsjedava Amerika.

Izvještaji generalnog sekretara UN o stanju u južnoj srpskoj pokrajini su po Rezoluciji SB 1244 obavezni, ali se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već se ukazuje da to treba da bude u odgovarajućim vremenskim intervalima, napominje list.

Britanci, kao i druge zapadne zemlje (Sad, Holandija, Švedska), već duže ističu da sjednice SB o KiM treba da se prorijede.

Kako je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom.

To znači da ruski i kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a među 15 članica koje trenutno čine SB UN samoproglašeno Kosovo je priznalo njih devet.