latinica  ћирилица
31/07/2018 |  10:10 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Proizvodnja mlijeka u Republici Srpskoj u stalnom porastu

Proizvodnja mlijeka u Republici Srpskoj u stalnom je porastu, u junu su mljekare od proizvođača otkupile 8. 235 tona sirovog mlijeka, što je za 4,1 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Važan udio u proizvodnji mlijeka ima i Čedomir Borojević iz Tišine, kod Šamca, koji dnevno isporuči i do 4.500 litara mlijeka. Visoku mliječnost krava postiže kvalitetnom ishranom i primjenom savremenih tehnologija u proizvodnji mlijeka.

Na farmi je 140 muznih krava koje dnevno daju oko 30 litara mlijeka visokog klvaliteta. Uz izbalansiranu i nutritivno vrijednu stočnu hranu koju sam proizvodi, uvođenje informacionog sistema koji prati sve parametre ishrane, zdravlja i mliječnosti krave, Borojeviću je omogućilo individualnu brigu o svakom grlu, što je znatno unaprijedilo proizvodnju.

"Sistem se zove Afi-milk i nadogradnja Afi-lab. Znači, sistem je bio prvi takve vrste u Evropi i ja sa ponosom mogu reći da je to doprinijelo da moja ukupna proizvodnja dosegne ono što sam ja danas. Prosječna proizvodnja po kravi za prošlu godinu je 9.650 litara", rekao je proizvođač mlijeka iz Tišine kod Šamca Čedomir Borojević.

"Pojedinačno svaku kravu pratimo svaki dan, da znamo koliko mlijeka daje dnevno, koliko je to na mjesečnom nivou, koliko na godišnjem nivou, koliko zbirno za štalu na bazi toga da prilagodimo obrok. Pored toga imamo podatak o kvalitetu mlijeka, o mliječnoj masti, o proteinu, broju mikroorganizama, somatskih ćelija", navela je stručni saradnik Ministarstva poljoprivrede Radmila Cvijić.

Kvalitetna biljna hrana važan je faktor u proizvodnji mlijeka. Za potrebe ishrane 425 goveda na farmi, Borojević obrađuje 170 hektara oranica, a bavi se i proizvodnjom koncentrovane stočne hrane.

"Ovdje je prisutna proizvodnja cjelokupne kabaste stočne hrane i gotovo da kažemo svih komponenti za koncentrovanu stočnu hranu, izuzez nekih minerala i primjesa koje moraju da sadrže ti koncantrati. Upravo visoka proizvodnja stočne hrane po niskoj cijeni omogućava mu izuzetno rentabilnu proizvodnju", istakao je rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj Dragiša Marković.

Važan faktor u ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji jeste i podrška resornog ministarsta u vidu podsticaja i subvencija, kao i saradnja sa stručnom savjetodavnom službom. Uz takvu podršku mogući su i odlični rezultati - sa farme lidera regiona u proizvodnji mlijeka u prvoj polovini godine mljekari je isporučeno 707 hiljada litara mlijeka.