latinica  ћирилица
01/08/2018 |  15:56 | Autor: SRNA

Odbor SANU podržao izmjene Zakona o službenoj upotrebi ćirilice

Odbor Srpske akademije nauka i umetnosti za standardizaciju srpskog jezika podržao je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji je upućen Vladi Srbije, saopšteno je danas iz SANU.
SANU - Foto: B92
SANUFoto: B92

Predsjednik Odbora Sreto Tanasić naveo je da postojeći zakon u pogledu statusa srpskog jezika i ćirilice nije usaglašen sa aktuelnim Ustavom Srbije, koji određuje službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a da je izmjenama i dopunama zakona to urađeno.

- Ćirilica je u ovom zakonu kvalifikovana kao službeno matično pismo srpskog jezika. Odredbama ovog zakona ćirilici se obezbjeđuje status koji joj pripada kao pismu većinskog naroda u Republici - rekao je Tanasić.

On je u saopštenju istakao i da je izmjena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma bila neophodna i zbog njegovog usaglašavanja sa Evropskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima, koje je Srbija, kao dio SR Јugoslavije ratifikovala 2005. godine.

Morale su biti ukinute i nelogičnosti u kaznenim odredbama u važećem tekstu zakona, gdje one nisu predviđene za nepostupanje u skladu sa članovima koji regulišu upotrebu službenog jezika i matičnog pisma, a jesu kada je riječ o članovima koji se bave službenom upotrebom jezika i pisma nacionalnih manjina, ukazao je Tanasić.

On je dodao i da je izmjenama i dopunama zakona predviđeno i formiranje savjeta za srpski jezik u okviru Ministarstva kulture i informisanja.

- Sve navedeno pokazuje da su izmjene i dopune Zakona o jeziku i pismima bile neophodne i da ih treba pozdraviti, jer, osim što ispravljaju neusaglašenost postojećeg zakona sa Ustavom, one se zasnivaju na provjerenim vrijednostima o službenoj upotrebi jezika i pisma u gotovo svim evropskim državama - kaže on.