latinica  ћирилица
01/08/2018 |  16:18 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

U Trebinju i Banjaluci pokrenuta akcija pomoći bratskom narodu Grčke

Grčki narod pomagao je narodu Republike Srpske kada mu je bilo najpotrebnije, i sada moramo da se odužimo. Sa ovom idejom pokrenuto je nekoliko akcija za prikupljanje pomoći narodu Grčke nakon katastrofalnih požara u ovoj zemlji.

Udruženje djece poginulih boraca "Nasljeđe" iz Trebinja i Srbsko sabranje "Baštionik" iz Banjaluke organizuju akciju prikupljanja pomoći za grčki narod koji je pretrpio veliku štetu u požaru koji je zahvatio područje oko Atine.

Iz Udruženja "Nasljeđe" je saopšteno da će preko računa atinske arhiepiskopije Grčke pravoslavne crkve pomoć biti iskorištena za hranu, liječenje, obnovu i izgradnju kuća i druge potrebe naroda stradalog u velikom požaru.

Prije dvadesetak godina bezbrojni konvoji pomoći stizali su iz Grčke u Srpsku. Stotine ratne siročadi, djece palih boraca

"Sada mi imamo tu obavezu da pomognemo. Oni su nas tada prihvatili, mnogi su postali kumovi i trajni prijatelji,", rekao je Dobroslav Slijepčević iz Udruženja "Naslijeđe".

Akciju prikupljanja higijenskog materijala i odjeće inicirala je i stranka "Ujedinjena Srpska". U Banjaluci će paketi pomoći biti prikupljani u prostorijama područnog odjeljenja Civilne zaštite.

Natalija Trivić, potpredsjednica "Ujedinjene Srpske"naglasila je da će akcija trajati od 6. avgusta do 1. septembra i pozivala građane da se uključe u akciju.

Prikupljanje donacija za narod sa područja poharanog požarima organizovano je i u eparhijama Srpske pravoslavne crkve.