latinica  ћирилица
01/08/2018 |  18:41 ⇒ 22:11 | Autor: RTRS

Zašto u RiTE Gacko nije spaljen kompletan kontigent zaplijenjene droge?

Pripadnici Ministarstva bezbjednosti i službenici Sipe protekle sedmice spalili su više od 700 kilograma opojne droge u Termoelektrani Gacko. Isti dan policija Srpske u krugu Termoelektrane otkrila je vrećice sa drogom koja je trebalo da bude uništena. Trebinjsko tužilaštvo pokrenulo je istragu.

Spaljivanje se vrši se na osnovu Protokola o saradnji rukovodstva RiTE Gacko i Ministarstva bezbjednosti, iz 2012.godine, najmanje jednom godišnje. Posljednju pošiljku, tvrde očevici, u krugu RiTE, pratilo je devet vozila sa više od dvadeset pripadnika policijskih agencija.

Koordinator za operativne poslove RiTE Gacko Vasilije Lažetić kaže da je ovo propust Ministarstva bezbjednosti jer, kako kaže, RiTE nema nikakvu obavezu osim da omogući pristup kotlovskom postrojenju.

"Niko od radnika Termoelektrane Gacko nije bio na licu mjesta niti učestvovao u uništenju droge", tvdi Lažetić.

Već šest dana policija Republike Srpske, na osnovu naredne Okružnog tužilaštva Trebinje, "češlja" teren i uzima izjave od zaposlenih. Droga, koja je mimoišla peć termoelektrane, bila je upakovana u dvije manje vreće. Otkrivena je nakon spaljivanja tereta, čija je procijenjena vrijednost na crnom tržištu oko sedam miliona maraka.

Portparolka Policijske uprave Trebinje Јovana Cvijetić saopštila je da je na licu mjesta pronađeno 89,9 gr skanka, 2 gr heroina i bijeli grumen koji asocira na opojnu drogu kokain, ukupne težine 255 grama.

O spaljivanju droge, bez prisustva medija, Ministarstvo bezbjednosti je, saopštenjem, naknadno obavijestilo javnost i pohvalilo se urađenim poslom. Ono, što su navodno spalili, oduzeto je tokom kriminalističkih istraga.

Okružno tužilaštvo Trebinje, nakon što je ovlastilo policiju da izvrši uviđaj, naredilo je i vještačenje materije u krugu elektrane. Ministarstvo bezbjednosti odbacilo je navode MUP-a Srpske i izrazilo sumnju u porijeklo pronađene droge.

Oduzeta droga, tvrde u saopštenju, pakuje se u specijalne vreće i transportuje vozilima Sipe, koja obezbjeđuje prevoz i mjesto gdje se uništava. Fotografije sa zvaničnog sajta Ministarstva demantuju dio tvrdnji. Na naš upit, odgovor iz Sipe nije stigao.

Od mjesta istovara droge na ulazu u blok TE Gacko, pod budnim okom policijskih službenika, do mjesta spaljivanja droge u bloku, put je dug pedesetak metara. Kako se moglo desiti da dio droge ostane, za sada nije poznato. Dvije vrećice sa 347 grama opojne droge pronađene su pored kontejnera, u blizini jednog od silosa TE Gacko.