latinica  ћирилица
02/08/2018 |  11:03 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Obilježavanje 77 godina od stradanja 5.500 Srba na Šušnjaru (FOTO)

Na sanskom Šušnjaru, na Ilindan, prije 77 godina ustaše su pod okriljem zločinačke Nezavisne države Hrvatske, na zvjerski način ubile brojne srpske i jevrejske porodice. U crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu služena je liturgija, nakon čega je na sanskom Spomen groblju "Šušnjar" služen parastos.

U federalnoj opštini Sanski Most obilježena je 77. godišnjica od stradanjaa 5. 500 Srba i Јevreja na Ilindan 1941. godine. U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla služena je liturgija, nakon čega je na Spomen-groblju "Šušnjar" služen parastos i položeni vijenci.

Crkva Svetog Petra i Pavla u Sanskom Mostu (Foto: RTRS)

Predsjednik Narodne skupštine, Nedeljko Čubrilović kaže da ovdje u čast žrtvama, treba da stoje pravoslavni krst i Davidova zvijezda.

"Јa se nadam da ćemo se jednom svi koji živimo na ovim prostorima urazumiti. Osuđeni smo da živimo zajedno ili jedni pored drugih, ili jedni sa drugima i ovi vandalizmi koji se dešavaju ne treba da se dešavaju nikome, ali nažalost samo konstatujemo, od slučaja do slučaja, da se to dešava srpskim žrtvama", izjavio je Čubrilović.

Parastos na Šušnjaru (Foto: RTRS)

On ke dodao da je stratište Šušnjar stub srpske sabornosti, trajna opomena, ali i zavjet da se strašni zločini na ovim prostorima nikada i nikome više ne događaju.

"Svi oni koji su činili zločin nad nedužnim civilima moraju se naći pred sudom vječne pravde i istine", naglasio je Čubrilović i dodao da je za mir i bolju budućnost neophodan objektivan, uravnotežen i ujednačen pristup svih strana u BiH, kao i u međunarodnoj zajednici, o kršenju ratnog i humanitarnog prava i odnosu prema uzroku i karakteru tragičnih ratnih sukoba na ovim prostorima.

Parastos na Šušnjaru (Foto: RTRS)

Preživjeli, potomci žrtava i brojne delegacije položile su vijence. Poručeno je - nevine žrtve, stradale od ustaške ruke, nikada ne smiju biti zaboravljene, a Spomen groblje "Šušnjar" trebalo bi da dobije status i nivo, koji zaslužuje.

Poslanik u NSRS Branislav Borenović naglasio je da moramo čuvati dostojanstvo žrtava koje su ubijane samo zato što su bili Srbi.

Šušnjar: Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS (Foto: RTRS)

"Prije 77 godina ljudi su odvođeni ispred svojih ognjišta, sa polja, iz bašta, ambara i dovođeni ovdje i brutalno ubijani samo zato što su bili pripadnici sprskog naroda. Nikada ne smijemo zaboraviti ni Šušnjar ni druga stratišta i to nas stalno treba opominjati da se u budućnosti mora sve uraditi da se ovakvi zločini ne zaborave i ne ponove", rekao je Borenović.

Šušnjar - polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović danas će posjetiti imanastir Klisinu i položiti cvijeće u Spomen-sobi u Oštroj Luci, nakon čega će mu biti uručena Povelja za pomoć toj opštini, koja danas obilježava krsnu slavu - Ilindan.

Šušnjar (Foto: RTRS)

Izvor: RTRS/SRNA