latinica  ћирилица
02/08/2018 |  11:30 | Autor: SRNA

Za sedam mjeseci naplaćene 1,4 milijarde KM prihoda

Poreska uprava Republike Srpske u sedam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila je 1,42 milijarde maraka, što je za 66,3 miliona KM ili pet odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Poreska uprava - Foto: RTRS
Poreska upravaFoto: RTRS

Ovi podaci ukazuju na zadovoljavajući rast prihoda u gotovo svim segmentima, čime je nastavljen pozitivan trend naplate, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

"Zasluge za takve pozitivne pokazatelje mogu se pripisati automatizaciji naplate javnih prihoda u Poreskoj upravi Srpske, odnosno primjeni Integrisanog informacionog sistema, kao i stalnim aktivnostima koje ova institucija preduzima u okviru svoje nadležnosti, a koje su usmjerene prije svega na terenske kontrole i redovnu naplatu", ističe se u saopštenju.

Iz Uprave navode da su u sedam mjeseci ove godine direktni porezi naplaćeni u iznosu od 324,5 miliona KM, što je za 34,4 miliona KM ili 12 odsto više nego u uporednom prošlogodišnjem periodu.

U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit, koji je prikupljen u iznosu od 153,5 miliona KM, što je za 21,1 milion KM ili 16 odsto više.

U ovom periodu porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 145 miliona KM ili sedam odsto više, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 8,7 miliona KM ili četiri odsto više.

Povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u sedam mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 17,3 miliona KM, što je za 3,3 miliona KM ili 24 odsto više u odnosu na uporedni period.

Kada je riječ o doprinosima, u sedam mjeseci ove godine naplaćeni su u iznosu od 841,9 miliona KM, što je za 13,5 miliona KM ili dva odsto više nego u sedam mjeseci prošle godine.

Za Fond PIO naplaćeno je 478 miliona KM ili 22,6 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćen 301,1 milion KM što je manje za četiri odsto u odnosu na uporedni period.

Rast je zabilježen kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite, koja je iznosila 40,4 miliona KM ili 17 odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 19,6 miliona KM ili 16 procenata manje.

Zakonom o doprinosima, koji je stupio na snagu 1. januara, stopa doprinosa za dječju zaštitu je povećana za 0,2 odsto, dok je istovremeno stopa doprinosa za osiguranje nezaposlenosti umanjena za 0,2 odsto, što je uticalo na povećanje prihoda Fonda za dječju zaštitu Srpske, odnosno na smanjenje prihoda Zavoda za zapošljavanje Srpske.

Kod ostalih javnih prihoda u periodu od januara do jula ove godine ostvarena je naplata od 233,4 miliona KM, što je za dva odsto ili 5,4 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine.

Takse i naknade naplaćene su u iznosu od 141,3 miliona KM, što je za 9,1 milion KM manje, a glavni razlog manje naplate odnosi se na činjenicu da je Јavno preduzeće "Šume Republike Srpske" u februaru prošle godine uplatilo značajan iznos po osnovu naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta.

U sedam mjeseci ove godine po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 15,6 miliona KM ili sedam odsto više, dok su naplaćeni prihodi po osnovu kazni u tom periodu iznosili 10,9 miliona KM ili sedam odsto manje.

"Kada je riječ o ovom segmentu javnih prihoda treba istaći i da su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 37,5 miliona KM, što je za 8,5 miliona KM više nego u sedam mjeseci prošle godine", navodi se u saopštenju.

Veća naplata zabilježena je i kod koncesionih naknada koje su u periodu od januara do jula naplaćene u iznosu od 28,1 milion KM, što je za 26 odsto više nego u uporednom periodu.

Kada je riječ o zaostalim obavezama po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u sedam mjeseci naplaćene su u iznosu od 17.635.955 KM, što je povećanje za gotovo 13 miliona KM.

U periodu od januara do jula ove godine na području Republike Srpske registrovano je 776 poreskih obveznika-pravnih lica i 1.722 poreska obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 177 poreskih obveznika-pravnih lica i 583 poreska obveznika-preduzetnika.