latinica  ћирилица
02/08/2018 |  13:17 | Autor: SRNA

Popović: Odmah zatražiti ukidanje odluke

Predsjednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da Srbija mora odmah da zatraži od Vlade Albanije da ukine odluku koja dozvoljava "brisanje granice" između te države i južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, a da, ukoliko do toga ne dođe, preduzme konkretne diplomatske mjere.

"Ukoliko Albanija ne opozove odluku o brisanju granica sa južnom srpskom pokrajinom Kosovom i Metohijom, Srbija treba da povuče svog ambasadora iz Tirane i preispita budućnost diplomatskih odnosa sa Albanijom. Samo ovakvom odlučnom politikom možemo da odbranimo naše Kosovo i Metohiju i naš Ustav", rekao je Popović.

On je ocijenio da je taj neprijateljski čin albanskog premijera Edija Rame još jedan u nizu dokaza postojanja plana stvaranja "velike Albanije", koji, kako je rekao, na očigled Brisela i cijele međunarodne zajednice počinje da se ostvaruje.

Popović je podsjetio da je zbog neprijateljske politike albanskog premijera Edija Rame prema Srbiji više puta tražio da on bude proglašen "personom non grata" u državi, saopšteno je iz SNP-a.

U kontekstu najnovijih dešavanja, Popović je konstatovao da Srbija mora još snažnije i odlučnije da insistira na poštovanju Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kao i na odbrani Ustava, po kojem je Kosovo i Metohija neotuđivi dio Srbije.

"To moramo da činimo na svakom mestu i u svakom trenutku, kako bi se ovakvi agresivni koraci Vlade u Tirani i separatista u Prištini osujetili", zaključio je Popović.