latinica  ћирилица
02/08/2018 |  14:22 | Autor: SRNA

EU pozvala Hrvatsku da riješi spor o granici sa BiH

Delegacija EU u BiH pozvala je Hrvatsku da u duhu dobrosusjedskih odnosa sa BiH preduzme sve neophodne radnje za rješavanje eventualnih nesaglasnosti o demarkaciji granice.
Evropska Unija - Foto: AFP
Evropska UnijaFoto: AFP

Stav Delegacije EU podudara se sa prigovorom koji je BiH uputila Hrvatskoj, a u kojem se traži da se prije početka izgradnje Pelješkog mosta utvrdi i verifikuje granica između dvije zemlje, što je Hrvatska sve do sada odbijala, rečeno je televiziji N1 iz Delegacije EU u BiH.

Iz Delegacije su naveli da je Evropska komisija pažljivo analizirala prijavu projekta koju je primila od Hrvatske za sufinansiranje mosta na Pelješcu i provjerila jesu li ispunjeni svi zahtjevi i procedure iz Uredbe o kohezionoj politici prije nego što je projekat usvojen 7. juna 2017. godine.

Na osnovu dodatnih informacija koje je Hrvatska dostavila, Evropska komisija je zaključila da ne postoje neriješeni pravni problemi sa ovim projektom kada je riječ o unutrašnjim procedurama Komisije i EU.

"U skladu sa Ugovorom o funkcionisanju EU, razgraničenja spadaju u nadležnost zemalja članica u skladu sa međunarodnim pravom. Kako institucije EU nemaju nadležnosti u ovoj oblasti, Komisija je u duhu dobrosusjedskih odnosa sa BiH pozvala Hrvatsku da preduzme sve neophodne radnje za rješavanje eventualnih nesaglasnosti o demarkaciji granice", naveli su iz Delegacije EU u BiH.