latinica  ћирилица
02/08/2018 |  14:40 | Autor: SRNA

Banjalučki Univerzitet napredovao na "Vebometriks" listi

U konkurenciji 27.000 visokoobrazovnih institucija svijeta Univerzitet u Banjaluci na najnovijoj "Vebometriks" rang-listi internet vidljivosti univerziteta zauzeo je 3.393. poziciju, podaci su sa internet stranice "Vebometriksa".
Kampus Univerziteta u Banjaluci - Foto: RTRS
Kampus Univerziteta u BanjaluciFoto: RTRS

Iz Univerziteta je saopšteno da je, prema izvještaju za jul, banjalučki Univerzitet ostvario pomak.

"U januaru ove godine, Univerzitet je bio na 3.546 poziciji i bio je na četvrtom mjestu u BiH, sada je zauzeo drugu poziciju. Prije godinu dana nalazio se na 4.834 poziciji u svijetu i na sedmom mjestu u BiH", navodi se u saopštenju.

Prvi u BiH je Univerzitet u Sarajevu koji se nalazi na 2.361 mjestu ove liste, navodi se na stranici "Vebometriks".

Ispred univerziteta u BiH nalazi se Beogradski univerzitet, koji je na 1.025. mjestu.

"Vebometriks" pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede – od visoko citiranih veb-publikacija, do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke i druge publikacije Univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

Prvih 26 mjesta u svijetu na "Vebometriks" rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti, prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, slijede Univerzitet Stanford i Masačusetski tehnološki institut.

Kada je riječ o evropskim univerzitetima, najbolje rangiran je Univerzitet u Oksfordu, koji se ove godine našao na sedmom mjestu.

"Vebometriksovu" listu razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.