latinica  ћирилица
02/08/2018 |  15:35 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

U Donjoj Gradini obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta

U Spomen-području Donja Gradina obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta u Drugom svjetskom ratu. Obilježavanje ovog datuma organizovalo je Udruženje žena Romkinja Bolja Budućnost, uz podršku Ženske romske mreže "Uspjeh" i Misije OEBS-a.

Masovna hapšenja Roma na teritoriji NDH, i njihove deportacije u Јasenovac počela su u maju 1942. godine. U ovom zloglasnom sistemu logora smrti na najsvirepiji način ubijeno ih je oko 40.000. Stratište predaka posjetili su pripadnici romske populacije iz cijele BiH.

"Hvala našem udruženju i Indiri Bajramović koja se potrudila da nam pokaže ovakva mjesta, da možemo pričati svojim unucima da nas Roma ima svuda", rekla je Naza Јusić iz Tuzle.

Njena sugrađanka Borka Bobarić naglasila je da je veoma važno da postoji obilježje romskog stradanja u Evropi kako se zločin ne bi zaboravio.

Cilj organizatora je da narednih godina obilježavanju ovog važnog datuma prisustvuje više zvaničnika, ali i potomaka nevino stradalih žrtava.

"Mislim da je to još uvijek nedovoljan broj, pogotovo nas Roma, za odavanje počasti za toliki broj žrtava, jer to nije bio mali broj pogubljenih žena, djece, staraca, pa i muškaraca", izjavila je Indira Bajramović iz Udruženja Ženska romska mreža „Uspjeh“.

Borislav Bojić, predsjedavajući Zajedničke komisije parlamenta BiH za ljudska prava, kaže da romskim udruženjima treba obezbijediti dodatna sredstva s kojima bi oni bili u mogućnosti, obzirom da su slabo organizovani, da mogu da dođu na stratište i da se poklone onima koji su stradali u logoru Јasenovac.

Dan sjećanja na romske žrtve Holokausta širom Evrope obilježava se 2. avgusta, u znak sjećanja na 2. avgust 1944. godine, kada je u Aušvicu u jednoj noći ubijeno 2.897 Roma.