latinica  ћирилица
02/08/2018 |  15:50 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

HE na Trebišnjici: Prekoplanska proizvodnja struje vrijedna 10 miliona KM

Izuzetno povoljna hidrološka godina, donijela je preduzeću Hidroelektrane na Trebišnjici prekoplansku proizvodnju električne enegije. Za sedam mjeseci, ostvareno je oko 80 odsto planirane proizvodnje za ovu godinu, što stvara mogućnost investiranja u kapitalne projekte.

Svakako, najznačajniji projekat jeste izgradnja objekata Hidroelektrane “Dabar” i sistema Gornjih horizonata, u koji je preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici uložilo oko osamdeset miliona maraka vlastitog novca. Na međunarodni tender, za dovršetak HE Dabar, javilo se 19 kompanija.

 "Tražimo finansijera za ostatak radova na HE Dabar, a poslije i za puštanja u pogon. HE Dabar će ostati u stoodstotnom vlasništvu Hidroelektrana na Trebišnjici i taj kapital se neće miješati u vlasničku strukturu hidroelelktrane", izjavio je Ilija Tamindžija, izvršni direktor za tehničke poslove ZP "Hidroelektrane na Trebišnjici".

Ništa manje nisu važni lokalni projekti iz vodoprivredne dozvole. Za sedam mjeseci, Hidroelektrane na Trebišnjici isporučile su u sistem 850 gigavat-časova struje vrijednosti od 34 miliona maraka. Ostvarena dobit je 2,4 miliona.

Gordan Mišeljić, direktor ZP Hidroelektrane na Trebišnjici, ističe da će prekoplanska proizvodnja električne energije, čija je vrijednost 10 miliona KM biti uračunata na kraju godine u ekonomski bilans.

Dobra proizvodna godina, tvrde iz uprave, omogućiće peglanje deficita iz prethodnih godina. Dodatna proizvodna sigurnost jeste zaliha vode u hidroakumulaciji “Bileća”.

"U odnosu na plan, imamo tri metra vodenog stuba iznad planiranog, a ono što trenutno imamo u samoj akumulaciji, možemo računati da je to 400 gigavatčasova el.energije kada ne bi više pala nijedna kap kiše", dodao je Mišeljić.

Hidroelektrane na Trebišnjici proslavljaju Svetog proroka Iliju, slavu preduzeća. Sveta liturgija, kojoj su prisustvovali članovi uprave HET-a, Elektroprivrede RS i gradskih institucija, služena je u hramu Sv. Ilije, na Bobotovoj glavici, na ostrvu u Bilećkom jezeru. Hram je izgrađen prije dvadeset godina.