latinica  ћирилица
02/08/2018 |  18:03 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

SZO nema ni na vidiku; nova BiH, najvjerovatnije prijedlog za Kosmet

Dva dana prije isteka roka, Zajednice srpskih opština nema ni na vidiku, a Priština kaže da je to bio rok samo za predstavljanje nacrta. Crtanje granica im zato dobro ide, a već su docrtali Preševo u prijedlogu sporazuma sa Beogradom, dok su obrisali granicu sa Albanijom. Analitičari iz Prištine, ipak crtaju liniju po sredini navodeći da je nova BiH, najvjerovatniji prijedlog za Kosmet.

Zajednica srpskih opština neće biti formirana do roka, a čeka se odgovor Srba sa sjevera koji su već prijetili samoproglašenjem zajednice. Štaviše, nakon pojave glasina da bi to mogao da bude i dio međusobno dogovorenog incidenta koji bi stvorio de fakto podjelu na terenu kako bi Albanci lakše prihvatili razgraničenje, Iguman Visokih Dečana, Sava Јanjić, zatražio je od lidera da to javno demantuju.

"Doveli ste me u situaciju da odgovaram na nepristojne i neuljudne tračeve, jer ovdje nema nijedne informacije, ovdje nema ničega. Ljudi kažu čuli smo, postoje tračevi, postoje šuplje priče", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zajednica nije formirana, jer tako nisu rekli Amerikanci, kaže analitičar, Nedžmedin Spahiu. Što se tiče scenarija o razmjeni teritorija ili podjeli, smatra da je rješenje već dogovoreno, barem među bitnim faktorima, a priče će poslužiti da to lakše prihvate građani i ostatak međunarodne zajednice.

Spahiu kaže da na Kosovu kruže priče da će to biti neka vrsta BiH na teritoriji KiM.

Prazna priča ili ne, Hašim Tači je ponovio da će, ako dođe do obostranog sporazuma, Preševska dolina pripasti Kosovu, dok Albanija, kako je najavio ministar Pandeli Majko, od iduće godine, briše granicu s Kosovom.

Pandeli je rekao da je albanski premijer Edi Rama već donio odluku da od 1. januara započinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova.

Međutim, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da je Enver Hodža mrtav i da od Velike Albanije nema ništa, dok je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin istakao da je Srbija spremna da zaštiti svoju teritoriju i nada se da niko neće pokušati da sprovede ideju Velike Albanije.

Kakvo god bilo buduće Kosovo, biće vezano za Albaniju, jer su već do sad potpisali deset bilateralnih sporazuma, kažu analitičari.

Najava otvaranja granica između Kosova i Albanije predstavlja nastavak njihove funkcionalne integracije, kojom se suštinski, ali ne i formalno, realizuje ideja "Velike Albanije", smatra Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

On kaže da su od 2009. godine Priština i Tirana "potpisali više od 10 bilateralnih sporazuma".

Međutim, podsjeća i da je 2006. godine Kontakt grupa rekla da se definišu tri principa u vezi sa budućnošću Kosova.

Јedan od njih bio je, navodi Proroković, da nema ujedinjavanja Kosova sa nekom susjednom državom.

London za Kosovo ima svoju agendu i kao predsjedavajući, najavili su skidanje teme s dnevnog reda sjednice Savjeta bezbjednosti, jer je to za njih završena priča. Neprijateljski akt prema Srbiji, ali neće ništa promijeniti odgovaraju, srpski lideri.