latinica  ћирилица
02/08/2018 |  18:14 ⇒ 18:21 | Autor: SRNA

Barbari Delać "Brankova nagrada"

Ovogodišnja prestižna književna "Brankova nagrada", koju dodjeljuje Društvo književnika Vojvodine, pripala je Barbari Delać za knjigu pjesama "Tomorrowland" /Zemlja sutrašnjice/.
Knjige (ilustracija) -
Knjige (ilustracija)

U obrazloženju žirija, koji je odluku donio jednoglasno na današnjoj sjednici, navedeno je da poezija Barbare Delać predstavlja značajan novi glas na književnoj sceni Srbije i zaslužuje punu pažnju čitalačke javnosti.

Žiri smatra da Delać u svojim pjesmama neprestano ispituje okvire unutar kojih smo kao pojedinci primorani da obitavamo, a istovremeno pokušava da razloži mehanizme kojima se oni uspostavljaju.

"To u njenom pesništvu, pre svega, znači tematizovanje elektronskih medija, interneta i svih `mašina vizije` kojima se proizvode `simulakrumi` savremenog sveta. U njenom pesništvu to je svet ispunjen blještavim svetlucanjem robe, obećanjima sreće kojima nas zasipaju sa svih ekrana, svet beskrajne raznolikosti slika koje možemo konzumirati i u koje se i sami moramo utopiti, poistovećivanjem sa uzorima koji nam se nude", navodi se u saopštenju žirija, u sastavu Marija Šimoković, Branislav Živanović i Stevan Bradić /predsjednik/.

"Brankova nagrada", koja se uručuje u okviru Međunarodnog novosadskog književnog festivala, dodjeljuje se za najbolju knjigu umjetničke poezije, autora mlađeg od 29 godina, izdatu na srpskom jeziku, za period između dvije dodjele.

Ova nagrada, osim što odaje počast znamenitom srpskom romantičarskom pjesniku Branku Radičeviću /1824–1853/, podržava mlade pjesničke talente i mjeri njihove pjesničke doprinose, koji su izabrali poeziju kao jedan od važnih načina razumijevanja ljudskog opstanka.

Dobitniku "Brankove nagrade", koja se dodjeljuje 58. put, pripada novčani iznos, kao i diploma.

Nosioci ove ugledne nagrade su, između ostalih, Vasko Popa, Bora Radović, Raša Livada, Dragan Јovanović Danilov, Nina Živančević, Ana Ristović...