latinica  ћирилица
03/08/2018 |  15:30 ⇒ 04/08/2018 | 08:09 | Autor: RTRS

Predsjednik Srpske uručio ključeve stana Slađani Crkvenjaš (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas Istočno Sarajevo.

Sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem razgovarao je o realizaciji infrastrukturnih projekata i aktuelnim pitanjima u ovoj lokalnoj zajednici.

Susretu je prisustvovala i samohrana majka Slađana Crkvenjaš, kojoj su potom dodijeljeni ključevi stana. 

Dodik u Istočnom Novom Sarajevu (Foto: SRNA)

Crkvenjaševa je sestra dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića za čije je zvjersko ubistvo 1992. godine u mjestu Drinjača optužena Elfeta Veseli, kojoj je suđenje u toku.

Tokom komemorativnog skupa za oko 3.500 podrinjskih Srba ubijenih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, 7. jula u Bratuncu, predsjednik Srpske obećao je sestri svirepo ubijenog 12-godišnjeg dječaka Slobodana i samohranoj majci troje djece, da će problem njihovog smještaja biti trajno riješen.

Od danas, Slađana je vlasnica trosobnog stana u izgradnji, površine 66 metara kvadratnih u Istočnom Novom Sarajevu. Za dio stana i namještaj iz kabineta predsjednika Srpske obezbijeđeno je 70.000 KM. Dvadeset kvadratnih metara poklon je izvođača radova Zidar-Republika Srpska iz Istočnog Sarajeva. Sa svojom dječicom, već prvog oktobra, Slađana će moći da preseli iz neuslovnih prostorija.

Dodik uručio ključeve stana porodici Crkvenjaš (Foto: SRNA)

Predsjednik Srpske je obećao da će za ovu hrabru ženu pokušati da nađe i adekvatan posao.

- Mi smo se sreli u Bratuncu prije mjesec i naravno da nema čovjeka u našem, ali, vjerujem, i među drugim narodima koga nije ganula ta priča o njenom bratu koji se vratio po svog omiljenog psa u selo, gdje su ga ubili muslimani - rekao je Dodik i dodao da je stradanje dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića i njegove porodice velika tragedija.

Dodik je rekao da je odmah pristupio rješavanju problema porodice Crkvenjaš, čim je saznao u kakvim uslovima živi.

Zgrada u kojoj je stan Slađane Crkvenjaš (Foto: SRNA)

Slađana Crkvenjaš je iskazala veliku zahvalnost predsjedniku Srpske.

- Neizmjerno hvala predsjedniku Dodiku, ali i načelniku Ćosiću koji se potrudio da sve ovo organizuje na najbolji način. Povjerenje da postoje dobri ljudi ulila mi je i Snježana Brezo, koja je radila dokumentarni film o mom bratu, a moram da spomenem i veliku podršku gospodina Milorada Kojića /direktora Centra za istraživanje, rata, ratnih zločina i nestalih lica Republike Srpske/. Svima njima, u ime svoje porodice, dugujem veliku zahvalnost - rekla je ona.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić zahvalio je predsjedniku Srpske za sve što čini za dobrobit ove lokalne zajednice.

- Zahvalni smo predsjedniku Dodik i Vladi Republike Srpske za sve investicije i podršku koje smo dobili za realizaciju značajnih i strateških kapitalnih projekata u našoj opštini - naglasio je Ćosić.

Dodik u Istočnom Sarajevu (Foto: SRNA)

Dodik je danas posjetio i lokaciju radova na Trgu Republike Srbije, te prisustvovao obilježavanju početka izgradnje pozorišta u Istočnom Sarajevu.

Dodik u Istočnom Sarajevu (Foto: twitter/SNSD)

Predsjednik Srpske posjetio je, zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Draganom Bogdanićem, i gradilište novog objekta bolnice u Istočnom Sarajevu.

Dodik je rekao da će nova bolnica u Istočnom Sarajevu, koja je u završnoj fazi izgradnje, biti jedan od vrhunskih objekata, budući da su ugrađeni materijali i oprema koja će biti postavljena na nivou onih koje imaju najreprezentativnije zdravstvene ustanove u Evropi.

- Ovdje sam da se uvjerim u dinamiku i stepen izvršavanja radova. Zadovoljan sam zbog činjenice da ovdje gradimo jedan od vrhunskih zdravstvenih objekata. To nam je bio cilj. Ovo će biti kompletno opremljena bolnica sa svim novim aparatima. U novi objekat neće biti preneseno ništa staro, čak ni kreveti - rekao je Dodik.

On je ponovio da će bolnica imati ukupno 12.000 metara kvadratnih, kao i da je uloženo 55 miliona KM budžetskih sredstava Republike Srpske i Vlade, te da nije opterećen zdravstveni sektor.

Dodik u Istočnom Sarajevu (Foto: RTRS)

Bogdanić je rekao da će nova zgrada Bolnice biti reprezentativan, moderan i savremen objekat koji će služiti na ponos Sarajevsko-romanijske regije i Republike Srpske.

- Ova zdravstvena ustanova će pružiti novu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu stanovništvu Sarajevsko-romanijske regije, koje je imalo strpljenja i razumijevanja da sačeka i dobije ovakav objekat - istakao je Bogdanić.