latinica  ћирилица
03/08/2018 |  15:51 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Doboj: Počela rekonstrukcija krova i fasade zgrade sinagoge

Јevrejska opština u Doboju, počela je rekonstrukciju krova i fasade zgrade sinagoge, ali za završetak radova nedostaje novca. Očekuju pomoć grada, ali i donatora.

Potrebno je oko 10.000 KM, a novca ima tek za polovinu radova.

Potreba za sanacijom postoji još od poplave 2014. kada je dio prostorija bio pod vodom i kada je centar služio za smještaj službe Hitne pomoći.

"U pitanju su uglavnom limarski radovi i popravljaće se fasade prednje i bočne strane,a za ovu unutrašnju stranu za sada nemamo sredstava", ističe Danijel Atijas, predsjednik Јevrejske opštine Doboj.

Dio novca sakupljen je iz dobrovljnih priloga, a pomoć je stigla iz susjednih opština Derventa, Modriča i Brod, te republičkog Sekretarijata za vjere. Zahtjevi su upućeni još nekim opštinama gdje žive Јevreji ili se nalaze njihova groblja, kao i gradskoj upravi u Doboju.

"U tim budžetskim okvirima, kako sam čuo planirano je za vjerske ustanove 1,2 miliona KM. Nama je potrebno 10.000 KM, ne samo da možemo obnoviti zgradu, nego i za određene naše aktivnosti", rekao je Atijas.

U gradskom Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti kažu da su primili zahtjeve Јevrejske zajednice za finansiranje i da im je namjera da organizuju sastanak sa gradonačelnikom kako bi se našao način da se pomogne.

Sinagoga u Doboju građena je 2003. godine kao prva na Balkanu nakon Drugog svjetskog rata.

Nemaju rabina, ali pedesetak članova i potomaka Јevreja praznuju i obilježavaju u prostorijama Јevrejskog kulturnog centra "Bejt Šalom" skoro sve vjerske običaje i praznike.