latinica  ћирилица
03/08/2018 |  19:37 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Elektroprivreda Srpska - Veća proizvodnja struje

Proizvodna preduzeća, iz sistema Elektroprivrede Srpske, u prvoj polovini godine, ostvarila su veću proizvodnju električne eneregije za oko 24 odsto. Dobra proizvodnja električne energije, donijela je i izuzetno pozitivne finansijske prihode.

Sva zavisna preduzeća, iz sistema Elektroprivrede Srpske, izuzev RiTE Gacko, u prvom polugodištu pozitivno su poslovala.

Takvo stanje, kažu u menadžmentu, donijelo je Matičnom preduzeću ekonomski efekat veći od 57 miliona KM.

Poslije prošle, hidrološki izuzetno loše godine, domaći elektro-energetski sistem je potpuno stabilizovan.

"Elektroprivreda je u proteklih šest mjeseci, proizvela više od 3.500 gigavat časova struje, ili nešto više od 23 odsto preko plana, ako bi posmatrali prošlu godinu, proizvodnja je veća od 40 odsto ali to ne može biti optimalno poređenje", ističe Radmila Čičković, v.d.generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske.

Takva proizvodnja, kaže Čičkovićeva, stvorila je mogućnost plasmana više od 1.600 gigavat časova bilansnih viškova električne energije elektro-energetskim sistemima u okruženju.

Prodaja po izuzetno povoljnim cijenama, donijela je Elektroprivredi značajan novac.

"Od tih plasiranih viškova mi smo ostvarili gotovo 130 miliona KM, što je veoma dobar prihod, i kada smo govorili o pozitivnom rezultatu, zasigurno, ti bilansni viškovi, koji su plasirani na tržište električne energije, doprinijeli su finansijskom rezultatu", kaže Čičkovićeva.

Povoljno finansijsko stanje, stvorilo je i mogućnost remonta postrojenja proizvodnih preduzeća.

Već noćas, TE Gacko staje sa radom i ulazi u redovan remont, slijede remonti HE Trebinje 1 i agregata 2 u HE Dubrovnik, a na jesen i postrojenja RiTE Ugljevik. Zbog kašnjenja procedura, umjesto ove, kapitalni remont RiTE Gacko biće urađen naredne godine.

"Svi remonti u sistemu Elektroprivrede, u proizvodnim preduzećima, završiće se 11. novembra. S obzirom da neće biti preklapanja termina, očekujemo kontinuitet u proizvodnji električne energije i dobru pogonsku spremnost", rekao je Branislav Rupar, direktor direkcije za proizvodnju Elektroprivrede Republike Srpske.

Elektroprivreda će, potvrdili su u menadžmentu, istrajati na investiranju u proizvodne projekte, kakvi su HE Dabar i HE Buk Bijela.

Uskoro bi trebalo da bude potpisan ugovor o osnivanju koncesionog društva "Buk bijela", koje će voditi procedure za izgradnju te hidroelektrane na rijeci Drini.