latinica  ћирилица
03/08/2018 |  21:09 ⇒ 21:57 | Autor: SRNA

Đurić: Srbi i Beograd neće nasjedati na provokacije

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras da niko od Srba na Kosmetu neće preduzeti ništa što bi pružilo izgovor Albancima i dijelu međunarodne zajednice da protiv njih preduzmu neke akcije.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

On je rekao da će Srbija reagovati kao ozbiljna i odgovorna država i da Srbi na Kosmetu neće nasjedati na provokacije.

"Ništa u tom smislu bilo ko od Srba neće preduzeti. Reagovaće odgovorno, ozbiljno i smireno", rekao je Đurić za RTS.

On je istakao da u kampanji dezinformacija o Kosovu i Metohiji učestvuju i pojedini manjinski predstavnici Srba na Kosmetu i to, kako je rekao, direktno za račun Prištine.

"Prema našim saznanjima, ima i onih koji rade i za strane države, govore o tobožnjim scenarijima dogovorenih sukoba. Te priče treba da stvore alibi Albancima", napomenuo je Đurić.

On je poručio da građani nemaju razloga da brinu. "Oni koji šire dezinformacije ne rade u interesu naše zemlje, već u interesu Prištine", rekao je Đurić.

Govoreći o jačanju trupa Kfora na sjeveru Kosmeta i napisima o mogućim incidentima, Đurić je naveo da Kfor ima svoju jasnu definisanu ulogu i misiju baš kao i država Srbija.

"Mi od Kfora očekujemo da se ponaša neutralno i smiriruje tenzije, naša vojska je u kontaktu sa njima", dodao je Đurić.

Komentarišući informacije o zauzimanju hidroelektrane i jezera "Gazivode", Đurić je rekao da mnogi pokušavaju da unesu nemir i šire glasine o različitim akcijama.

"Želim da poručim građanima da nemaju razloga da brinu, država radi svoj posao i prema međunarodnoj zajednici i bezbednosno na svaki drugi način", rekao je Đurić, navodeći da će o tome biti više riječi sutra na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije.