latinica  ћирилица
03/08/2018 |  22:26 ⇒ 04/08/2018 | 08:09 | Autor: RTRS

Obilježavanje Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja" (Prenos na RTRS)

Centralna državna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" biće održana sutra u Bačkoj Palanci.

Manifestaciji "Dani sjećanja" prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i premijerka Željka Cvijanović.

Osim državnog vrha Srpske i Srbije, u Bačkoj Palanci sutra će biti i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i građani, kako bi zajedno obilježili i podsjetili na stradanje srpskog naroda u "Oluji".

Parastos žrtvama služiće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej. Nakon parastosa usljediće obraćanja svjedoka stradanja Јelene Knežević, koja je u avgustu 1995. godine u izbjegličkoj koloni došla u Srbiju, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Centralnu državnu manifestaciju, koja počinje u 20.00 časova, prenosiće naša televizija.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica tražile spas u Srbiji.

Dok Srbi oplakuju stradale i prognane u "Oluji", Hrvatska 4. avgusta slavi Dan pobjede.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je "Oluja" bila akcija etničkog čišćenja srpskog naroda i da je degutantno što Hrvatska slavi stradanje jednog naroda.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da se obilježavanje hrvatske akcije "Oluje" i dalje oslovljava kao "velika pobjeda jednog naroda nad drugim", a dogodilo se, zapravo, suprotno jer su iz Hrvatske istjerani građani - oko 250.000 Srba.