latinica  ћирилица
04/08/2018 |  08:09 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Bačka Palanka: Dan sjećanja na ubijene i prognane Srbe u "Oluji", prenos od 20 časova na RTRS

U Bačkoj Palanci večeras će biti održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja", 4. avgusta 1995. godine. Prisustvovaće državni vrh Srbije, Republike Srpske, predstavnici Srba iz Crne Gore i Hrvatske.

Manifestacija, kojom Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju 23 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije, počeće u 20.00 časova na stadionu Sportsko rekreativnog centra "Tikvara" u Bačkoj Palanci, uz direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske.

Godišnjica "Oluje" se obilježava u mjestima u kojima živi najveći broj protjeranih Srba, a Bačka Palanka je 1995. godine primila 15.000 srpskih izbjeglica.

Parastos žrtvama služiće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, nakon čega će uslijediti obraćanje svjedoka stradanja Јelene Knežević, koja je avgusta 1995. godine u izbjegličkoj koloni došla u Srbiju. Prisutnima će se obratiti i patrijarh Irinej, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Skupu će iz Republike Srpske, osim Dodik, prisustvovati i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, kao i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, te predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Centralnoj manifestaciji prisustvovaće predstavnici vlada Republike Srpske i Srbije, poslanici u narodnim skupštinama Republike Srpske i Srbije i drugih državnih organa Srpske i Srbije, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

Prošle godine na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve "Oluje" u Veterniku je bilo 30.000 građana, a toliko se očekuje i večeras u Bačkoj Palanci.

U hrvatskoj akciji "Oluja", prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano je 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

"Oluja" je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Dok Srbi oplakuju stradale i prognane u "Oluji", Hrvatska slavi Dan pobjede.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je "Oluja" bila akcija etničkog čišćenja srpskog naroda i da je degutantno što Hrvatska slavi stradanje jednog naroda.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da se obilježavanje hrvatske akcije "Oluje" i dalje oslovljava kao "velika pobjeda jednog naroda nad drugim", a dogodilo se, zapravo, suprotno jer su iz Hrvatske istjerani građani - oko 250.000 Srba.