latinica  ћирилица
04/08/2018 |  12:14 ⇒ 16:13 | Autor: B92

Kfor kod hidroelektrane Gazivode: "Nije blokada, već vježba"

Pripadnici Kfora raspoređeni su na prilazima jezeru i hidroelektrani Gazivode, u opštini Zubin Potok.
Kfor kod hidroelektrane Gazivode (Foto: alo.rs) -
Kfor kod hidroelektrane Gazivode (Foto: alo.rs)

Na prilazima Gazivodama nalazi se više džipova sa pripadnicima američke vojske, sa puškama, javlja izvještač Tanjuga.

Oni ističu da se ne radi o blokadi, već, kako je ranije i saopštio Kfor, o dijelu planirane redovne vježbe međunarodne misije.

Vojnici Kfora stoje pokraj puta, ne sprečavajući prilaz jezeru, kao ni hidorelektrani.

Kako javlja RTS, glavni prilazni put prema jezeru i brani se gradi, a na samom početku zone gradnje parkirana su tri vojna džipa. Tu je oko dvadesetak američkih vojnika.

Američki vojnici su za RTS rekli da su na redovnoj vježbi, da ne blokiraju prilaz jezeru i brani i da svako ko hoće može da prođe.

Na pitanje zbog čega su jutros na jezeru Gazivode, koje se posljednjih dana pominjalo kao prostor koji može biti blokiran, oni su rekli da njihova aktivnost nije striktno povezana sa tim.

Nisu mogli da kažu koliko će se zadržati na prilazu jezeru.

Inače, jutros je mirno na sjeveru Kosova, sem instaliranja američkih vojnika na prilazu i oko jezera nema informacija o nekim policijskim i vojnim pomjeranjima.

Na Kosovu danas, nakon brojnih špekulacija, upozorenja, čak i premijera premijera Ramuša Haradinaja Srbima da ne pokušavaju da uspostave autonomiju zbog isteka roka za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, među Srbima vlada uznemirenost.

Gazivode su u proteklom periodu bile često pominjane kao “meta“ prištinskih vlasti, koje žele da ih “uključe“ u kosovski energetski sistem.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je više puta izjavio da nema govora o tome.