latinica  ћирилица
04/08/2018 |  12:27 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

Bogdanić: Hemofiličarima omogućiti produženu rehabilitaciju

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavio je danas da će biti razmotrena mogućnost da se oboljelim hemofiličarima obezbijedi produžena zdravstvena rehabilitacija, dodatno unaprijedi profilaksa i iznađe način da teško oboljeli budu operisani.
Bogdanić sa predstavnicima Udruženja hemofiličara Republike Srpske - Foto: RTRS
Bogdanić sa predstavnicima Udruženja hemofiličara Republike SrpskeFoto: RTRS

Bogdanić je rekao novinarima u Tesliću, nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja hemofiličara Republike Srpske, da će o rješavanju ovog problema u narednom periodu razgovarati i sa predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja.

"Na našu sreću nije evidentiran veliki broj oboljelih, ali to je ozbiljno oboljenje i, s obzirom da u prethodnom periodu profilaksa nije provođena na najbolji način, određeni broj njih je zadobio teška oštećenja koštano-zglobnog sistema, što im smanjuje pokretljivost", rekao je Bogdanić.

On je istakao da će biti razmotrena mogućnost da određeni broj teško oboljelih, njih desetak, bude operisano, ali s obzirom da do danas u zdravstvenom sistemu Srpske nisu rađeni takvi operativni zahvati, intervencije bi se vršile uz asistenciju stručnjaka iz zemalja Evrope ili okruženja, uz prethodne terapsijske podrške.

Bogdanić je podsjetio da je zahvaljujući nacionalnom koordinatoru za hemofiliju od 2010. godine profilaksa kod djece adekvatna i izrazio zadovoljstvo što je Udruženje hemofiličara dobro organizovano i što je predstavilo ovaj problem.

Nacionalni koordinator za hemofiliju u Republici Srpskoj Јelica Predojević Samardžić kaže da je u Republici Srpskoj registrovano 176 oboljelih od nekih oblika hemofilije, od čega njih 46 teško, koji su u fokusu zdravstvenog sistema.

Ona kaže da su u posljednjih 10 godina učinjeni značajni pomaci u zbrinjavanju ovih pacijenata, a prošle godine je Klinički centar Banjaluka, odnosno Klinika za dječije bolesti, registrovan kao evropski centar za savremeno liječenje hemofilije i priznat od Evropskog saveza za hemofiliju.

Samardžićeva je istakla da je značajno unaprijeđen položaj hemofiličara danas, ali da problem predstavljaju oboljeli tokom ratnog i poratnog perioda kod kojih ovo oboljenje nije adekvatno tretirano.

"Radimo na tome da im poboljšamo zdravstveno stanje. Današnji sastanak je i prilika da sve pacijente sa hemofilijom edukujemo o načinu i zdravom stilu života kako bi i oni, koliko mogu, doprinijeli poboljšanju svog zdravstvenog stanja", navela je Samardžićeva.

Ona pojašnjava da hemofilija tipa "A" i "B", pa i "C", isključivo bolest muškaraca, dok se Fon Vilebrandova bolest kao oblik krvarenja javlja i kod žena.

Samardžićeva dodaje da se javljaju spontana krvarenja, najviše u zglobovima, koja ih oštećuju, te pacijenti postaju vremenom invalidi ako nemaju adekvatnu terapiju.

"Zahvaljujući tome što smo u proteklih deset godina uveli profilaktičnu terapiju, ta krvarenja su u velikom dijelu spriječena", navela je Samardžićeva.

Potpredsjednik Udruženja hemofiličara Srpske Milutin Rakić zadovoljan je najavama sa današnjeg sastanka koje se tiču sistemskog rješavanja pitanja rehabilitacije, koja je, uz profilaktični tretman, neophodna za ovo oboljenje.

Rakić je kao problem naveo i što je oko 80 odsto teško oboljelih udaljeno od odgovarajućeg zdravstvenog centra u Banjaluci.