latinica  ћирилица
04/08/2018 |  15:58 ⇒ 16:01 | Autor: SRNA

Godišnjica "Oluje" za Srbe jeziva, Srbija neće dozvoliti zaborav

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je godišnjica hrvatske vojne akcije "Oluja" za Srbe jeziva, da Srbija nikada neće dozvoliti da taj zločin bude zaboravljen, kao i da nije srećna što za taj zločin hrvatski oficiri dobijaju odlikovanja.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Povodom odlikovanja koje je hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović dodijelila ratnim generalima odgovornim za "Oluju" Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Vučić je rekao da, nažalost, neki daju odlikovanja i da Srbi nisu srećni, oduševljeni i fascinirani time.

- Nisam siguran da je njihova savjest čistija i mirnija od naše. Oni će da slave, a mi da tugujemo - rekao je Vučić, navodeći da će Srbija, sa svoje strane, nastaviti da radi sve što može da popravlja položaj hrvatske manjine u Srbiji i odnose sa Hrvatskom.

Vučić je rekao novinarima u Beogradu da se, kako vrijeme više prolazi, vide tragične posljedice koje je "Oluja" ostavila na ognjišta koja su Srbi napustili, ali da je dobro što se u posljednjih pet godina o tom teškom zločinu smije govoriti i sjećanje na njega obilježavati.

- Možemo da uradimo da krajiški Srbi imaju ista prava kao i svi drugi Srbi, a još možemo da se borimo, da pozivamo hrvatsko rukovodstvo uvijek da nešto učini za one koji su ostali da žive na svojim ognjištima, iako sam veliki skeptik po tom pitanju - rekao je Vučić.

On je naveo da će večeras na obilježavanju Dana sjećanja na srpske žrtve "Oluje" u Bačkoj Palanci biti prisustno i rukovodstvo Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kao i Srbi iz Crne Gore i legitimni predstavnci Srba iz Hrvatske.

Vučić je ocijenio da Hrvati nisu srećni zbog toga što su nešto uspjeli, nego samo zbog srpske nesreće, a da su Srbi tužni, ne zbog sreće Hrvata, nego zbog svega što je snašlo srpski narod, zbog muke i patnje.

On je dodao da će Hrvatska i Srbija morati da sarađuju zbog toga što i jedni i drugi gube stanovništvo, pri čemu Hrvati još drastičnije i dramatičnije nego Srbi.