latinica  ћирилица
04/08/2018 |  18:24 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Trg od ćirilice u Herceg Novom

U Herceg Novom svečano je otvoren peti Trg od ćirilice, manifestacija koja njeguje tradiciju srpske duhovnosti i pismenosti, a koju organizuje Mitropilija crnogorsko-primorska.

Ovogodišnjim programom u narednih dvadesetak dana biće upriličene književne večeri, projekcije filmova i izložbe, a nit poveznica su značajni jubileji iz crkvenog i narodnog života Srba.

Trg od ćirilice petu godinu zaredom okuplja one koji srpski pišu i govore i biranim sadržajima iz oblasti kulture i duhovnosti stavlja akcenat na važnost očuvanja ćirilice, jedinog pisma srpskog jezika.

- Trg od Ćirilice je praznik kulture za sve one koji pišu ćirilicom, a posebno za Srbe, naročito u Crnoj Gori, gdje su i pismo i narod u nezavidnom položaju - kaže Radomir Nikčević, Upravni odbor Trga od ćirilice.

Radomir Uljarević iz Udurženja izdavača i knjižara Crne Gore ističe da je cilje ove manifestacije da se pošalje jasna poruka koliko je dragocjeno i važno sačuvati ćirilicu.

Јezik je riznica i čuvar svih znanja, istorije i kulture jednog naroda, zato ga moramo čuvati i razvijati, poruka je episkopa dioklijskog Metodija, koji je Trg od ćirilice proglasio otvorenim.

- Јezik je sabirno mjesto svih znanja jednog naroda. Duboka misao i najviša vrijednost jedne etničlke zajednice - istakao je episkop Metodije.

U okviru ove manifestacije, osim književnih večeri, naučnih predavanja, biće organizovane i izložbe i projekcije, kao i Mini sajam knjiga najpoznatijih ćiriličnih izdavača.

Kruna ovogodišnje manifestacije biće uručenje nagrade "Pečat Hercega Šćepana", koji će otići u ruke književnika iz Republike Srspke.