X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
04/08/2018 |  20:55 ⇒ 21:46 | Izvor: RTRS

Dodik: "Oluja" akcija etničkog čišćenja Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja", da je "Oluja" bila akcija etničkog čišćenja Srba.

- Tražim uvijek u sebi snagu da razumijem ono što se desilo srpskom narodu koji je stradao, ne samo u "Oluji" već i kroz čitavu istoriju - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da nema razlike između državnog projekta NDH i ustaške politike genocida, i etničkog čišćenje 1995. godine, i poručio da Srbi u ovom vijeku moraju iskoristiti šansu u pogledu svog teritorijalnog i političkog jedinstva.

Dodik je rekao da su ustaše i NDH, kroz svoj državni projekat, ubijala Srbe, formirali logor za djecu u kojoj su ubijana i prekrštana.

- Etničko čišćenje 1995. godine desilo se uz odobrenje Zapada i NATO - rekao je Dodik, dodajući da je "Oluja" zločinački poduhvat proveden s ciljem uništenja Srba, za koji niko nije odgovarao.

Predsjednik Srpske je istakao da je srpsko stradanje u "Oluji" bilo olujno, čitave porodice su nestale, stradale su žene, djece i civili, a pravde još uvijek nema.

- Mi Srbi vjerujemo da je pravda moguća, ali nema pravde tamo gdje je zločinac dijeli - naglasio je on.

Dodik je zahvalio Vučiću na inicijativi za obilježavanje srpskog stradanja u "Oluju" i Srbiji za zaštitu i pruženo utočište svim prognanim Srbima.

- Danas mi gledamo u Srbiju. Srbi mogu da kažu da imaju dvije stvari - jaku i moćnu Srbiju i Republiku Srpsku koja oličava slobodu srpskog naroda. Mi smo, ne samo kroz "Oluju", naučili da imamo slobodu tamo gdje imamo državu - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da srpski narod želi mir i slobodu, da voli Srbiju i Srpsku i ima volju da ih jača i brani.

- Siguran sam da će Srbi naći snagu za državno ujedinjenje u ovom vijeku. Mi volimo Srbiju, doživljavamo je svojom zemljom, mi vidimo Republiku Srpsku i Srbiju kao jedinstven prostor i vjerujem da na to imamo pravo - istakao je Dodik.