latinica  ћирилица
05/08/2018 |  08:13 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Beograd: Pomen srpskim žrtvama "Oluje"

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas će, u organizaciji Udruženja nestalih i poginulih lica "Suza", biti služen pomen povodom obilježavanja 23 godine od stradanja krajiških Srba u hrvatskoj akciji "Oluja".
Beograd: Crkva Svetog Marka (Foto: riznicasrpska.net) -
Beograd: Crkva Svetog Marka (Foto: riznicasrpska.net)

Iz ovog udruženja podsjećaju da se i poslije 23 godine u Hrvatskoj slavi "pobjeda" povodom protjerivanja više od 250.000 Krajišnika sa ognjišta gdje su vijekovima živjeli, dok Srbi tuguju zbog ubijenih civila i vojnika.

Udruženje navodi da niko nije optužen za počinjene zločine nad srpskim narodom, a ako su i izrečene presude za nekolicinu izvršenih zločina, kazne nisu adekvatne.

U saopštenju se navodi da je proces ekshumacija i identifikacija u Hrvatskoj veoma usporen, te da porodice nestalih nose teret neizvjesnosti sve ove godine, čekajući da se pronađu posmrtni ostaci njihovih nestalih.

Iz ovog udruženja navode da u Hrvatskoj godinama stoje pohranjeni posmrtni ostaci 900 tijela, za koje se godinama ne vrši identifikacija, a uvijek se nađu neki izgovori zašto ne dolazi do poklapanja uzoraka DNK analize.

Tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" protjerano je više od 200.000 krajiških Srba, a život je izgubilo ili se vodi kao nestalo više od 2.000 ljudi.

Iz Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije navode da je sjećanje na desetine kilometara dugu kolonu onih koji su u Srbiju stigli preko BiH i danas svjedoči o jednom od najmasovnijih egzodusa na ovom podneblju.

Od početka ratova na prostorima bivše Јugoslavije 1991. godine, u Srbiji je utočište potražilo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbjeglice iz Hrvatske ima još oko 18.000, navode iz Komesarijata.

"Povratak Srba u Krajinu je sporadičan, a hrvatska država čini sve da se on nikad u značajnijem broju ni ne desi, stvarajući atmosferu koja vraća region u devedesete godine prošlog veka", dodaje se u saopštenju.