latinica  ћирилица
05/08/2018 |  09:01 ⇒ 09:03 | Autor: SRNA

Mitropolit Amfilohije: Priloge iz crnogorskih manastira ne nosimo u Srbiju

Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da se novac od priloga koji vjernici ostavljaju u crnogorskim manastirima ne iznosi u Srbiju, već se koristi za obnovu manastira širom Crne Gore, te za pomoć izbjeglicama i siromašnima.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

- Otkud bi se obnovilo 650 hramova u Crnoj Gori, sagradio hram u Podgorici, Baru? Ti koji pričaju da iznosimo pare iz Crne Gore su ljudi koji samo kroz pare gledaju svijet i lažu i Boga i sebe i svoju savjest i pljuju po svojim precima - rekao je mitropolit Amfilohije za podgoričke Vijesti.

On kaže da se od priloga ostroških manastira finansiraju tri kuhinje za sirotinju u Podgorici, Beranama i Cetinju.

- To finansira Crkva, odnosno manastir Ostrog. Sve što ima, Crkva daje za prognanike sa Kosova i Metohije i drugih krajeva i sirotinju crnogorsku - rekao je vladika Amfilohije.

On je dodao da Crkva pomaže i dvije porodice iz Srbije.

- Ne dajemo državi Srbiji, ona nama pomaže. Ministarsvo vjera Srbije pomaže gradnju Saborne crkve u Beranama i pomaže i kad im zatražimo za obnovu manastira. Kada je Boris Tadić bio predsjednik Srbije od njega smo dobili 35.000 evra za obnovu manastira Beška - rekao je vladika Amfilohije.

On je rekao da ne mrzi pripadnike LGBT populacije i da nije homofob, već grijehofob.

- Niko njih više ne voli nego Crkva Božja i upravo iz ljubavi prema njima i brige za njih ona im kaže ono što je pravda Božja i istina da ih spriječi da idu bespućem - rekao je mitropolit Amfilohije.