X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
1411
05/08/2018 |  11:07 ⇒ 13:32 | Izvor: RTRS

Hrvatska slavi dok se Srbi sjećaju ubijenih i prognanih

Dok se Srbi sjećaju ubijenih i prognanih u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja", Hrvatska obilježava "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti".
Knin: Hrvatska slavi "Dan pobjede" (Foto: RTL) - Foto: Screenshot
Knin: Hrvatska slavi "Dan pobjede" (Foto: RTL)Foto: Screenshot

U Kninu se održava centralna svečanost, kojoj prisustvuje hrvatski državni vrh.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, izjavio je u Kninu da 23 godine nakon vojno-policijske operacije "Oluja", Hrvatska šalje Srbiji i srpskoj manjini poruke istine, saradnje i mira, ali da Hrvatska želi i istinu o "velikosrpskoj agresiji".

Plenković je rekao okupljenima da je "strateška promjena odnosa snaga koju je donijela `Oluja` omogućila slom opsade Bihaća, oslobađanje velikog dijela BiH, a na kraju i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH".

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je akcija "Oluja" bila "veličanstvena pobjeda, a da je "potpuni poraz agresor doživio u daljim vojnim operacijama u BiH". Ona je istakla da su time "stvoreni preduslovi za postizanje mira koji i danas žive".

Ona je poručila da se "domovinski rat i hrvatski branitelji ne smiju zaboraviti".

Kitarovićeva je sinoć na prijemu za ratne komandante Hrvatske vojske na Kninskoj tvrđavi, uz prisustvo državnog vrha, odlikovala generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.