latinica  ћирилица
05/08/2018 |  11:25 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Beograd: Parastos žrtvama "Oluje" (FOTO)

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je, u organizaciji Udruženja nestalih i poginulih lica "Suza", služen pomen povodom obilježavanja 23 godine od stradanja krajiških Srba u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".
Parastos u crkvi Svetog Marka, Beograd - Foto: RTRS
Parastos u crkvi Svetog Marka, BeogradFoto: RTRS

Pomenu su prisustvovali prognani Srbi iz Hrvatske, predstavnici izbjegličkih udruženja, komesar za izbjeglice Srbije Vladimir Cucić, kao i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijapsoru i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Linta je izjavio novinarima, uoči pomena, da nijedan častan Hrvat ne bi smio iz moralnih razloga da hrvatsku zločinačku akciju "Oluja" smatra najvećom hrvatskom pobjedom, jer je to najveća hrvatska sramota.

On je dodao da kod svakog normalnog čovjeka stvara osjećaj gnušanja to što hrvatski narod u velikoj većini slavi zločinačku akciju "Oluja", protjerivanje 250.000 i ubistvo više od 2.000 ljudi.

- Hrvatska vojna akcija "Oluja", ali i sve druge vojne akcije te države na području današnje Hrvatske i BiH su po svom karakteru bile zločinačke, jer je cilj bio ubijanje i protjerivanje Srba sa njihovih vjekovnih područja, kao i masovno i sistematsko uništavanje srpske imovine - rekao je Linta.

Navodeći da je strateški cilj režima Franje Tuđmana, koji je izvršio agresiju na Јugoslaviju i srpski narod u Hrvatskoj, bio stvaranje entički čiste Hrvatske, Linta je istakao da se moraju stalno demantovati laži i besmislice hrvatskih zvaničnika da su Srbija i krajiški Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku.

Beograd: Parastos stradalim Srbima (Foto: RTRS)

Linta je rekao da je važno da konačno srpsko Tužilaštvo za ratne zločine još aktivnije i snažnije priprema predmete i pokreće istrage i optužnice koje se tiču brojnih zločina nad srpskim narodom na području današnje Hrvatske, ali i Republike Srpske, Federacije BiH.

- Zaista je neprihvatljivo da 23 godine od završetka rata na području Hrvatske i BiH bukvalno nema procesuiranih zločina protiv srpskog naroda - istakao je Linta.

On je podsjetio da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikuje ratne zločince Antu Gotovinu i Mladena Markača, dok da Haški tribunal ništa skoro nije učinio na procesuiranju zločina protiv Srba u bivšoj Јugoslaviji.

Linta je naglasio da se u Srbiji tragedija srpskog naroda ne smije da svodi samo na zločinačku akciju "Oluja", završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske, odakle je protjerano pola miliona Srba, jer je isto toliko protjerano iz FBiH, a sa Kosmeta 250.000, tako da ukupan broj protjeranih Srba sa područja bivše Јugoslavije 90-ih godina iznosi skoro 1,3 miliona.

On je ponovio da u Hrvatskoj, gdje je na djelu rehabilitacija ustaštva, nema stvarne spremnosti da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću, a pjevač ustaških pjesama Marko Perković Tompson je postao paradigma toga.

Iza Tompsona, kaže Linta, stoje sve zanačajne duštvene snage, Katolička crkva u Hrvatskoj, lokalne vlasti, sve desničarske stranke i fudbalska reprezentacija na čelu sa Davorom Šukerom, koji je polagao cvijeće na grob ustaškog vođe Ante Pavelića u Madridu, dok je predsjedniku Hrvatske Tompson omiljeni pjevač.

- Bez aktivne uloge međunarodne zajednice, Berlina, Vašingtona i Brisela, u Hrvatskoj nije moguće da dođe do suočavanja sa zločinačkom prošlošću, kao ni povratak brojnih otetih imovinskih i stečenih prava Srba, niti poštovanja nacionalnih i ljudskih prava povratnika - rekao je Linta.

Udruženje "Suza" ja ranije saopštilo da se poslije 23 godine u Hrvatskoj slavi "pobjeda" povodom protjerivanja više od 250.000 Krajišnika sa ognjišta gdje su vijekovima živjeli, dok Srbi tuguju zbog ubijenih civila i vojnika, a još niko nije optužen za počinjene zločine.

Iz Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije je navedeno da je sjećanje na desetine kilometara dugu kolonu onih koji su u Srbiju stigli preko BiH i danas svjedoči o jednom od najmasovnijih egzodusa na ovom podneblju.

Od početka ratova na prostorima bivše Јugoslavije 1991. godine, u Srbiji je utočište potražilo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbjeglice iz Hrvatske ima još oko 18.000, navode iz Komesarijata.

Komesarijat ističe da je povratak Srba u Krajinu sporadičan, a hrvatska država čini sve da se on nikad u značajnijem broju ni ne desi, stvarajući atmosferu koja vraća region u devedesete godine prošlog vijeka.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja", 4. avgusta 1995. godine, održana je sinoć u Bačkoj Palanci.