latinica  ћирилица
05/08/2018 |  14:15 ⇒ 06/08/2018 | 11:21 | Autor: RTRS

"Stanari najperspektivnija lokalna zajednica"

U Stanarima je danas osveštan novoizgrađeni Spomen-hram Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista. Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije predvodio je čin osveštanja. Hram je, uz brojne donacije i pomoć budžeta lokalne zajednice, osveštan nakon osam godina od početka gradnje, a biće ukupne vrijednosti milion i po maraka.

Više hiljada vjernika i građana najmlađe opštine u Republici Srpskoj prisustvovalo je činu osveštanja hrama, za koji kažu da su svakodnevno pratili kako se podiže.

Hram je izgrađen u čast poginulim srpskim borcima. Osveštanje zemljišta i postavljanje krsta na mjestu izgradnje ovog Spomen-hrama u Stanarima obavljeno još na Vaskrs 2010. godine, a u prošloj godini opština Stanari izdvojila je 200.000 maraka za gradnju hrama.

"Gradnja je trajala osam godina do ove faze. Nije nikada prekidana, a zahvaljujemo se svim izvođačima radova koji su veoma odgovorno i kvalitetno uradili svoj dio posla. Prilozima građana i institucija posao je doveden do kraja", rekao je Goran Јerinić, predsjednik Građevinskog odbora.

Iz opštinskog budžeta do sada je izdvojeno 550.000 maraka, što čini trećinu ukupnih troškova. U narednoj fazi radiće se oslikavanje crkve i vanjsko uređenje, te izgradnja parohijskog doma.

"Ovaj prelijepi i velelepan hram je osvećen, a u čast naših stradalih za Republiku Srpsku. Hram će govoriti da je Republika Srpska živa i da će živjeti", naglasio je načelnik Stanara Dušan Panić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da opština Stanari, od kada je formirana, uspješno rješava svoje probleme i danas je, kako kaže, jedna od najperspektivnijih i najdinamičnijih opština u Srpskoj.

 Predsjednik Srpske rekao je da vidi kako se opština Stanari razvija i istakao da izgradnjom Termoelektrane Stanari ova opština dobija značaj koji i zaslužuje.

Drago mi je što vidim da opština Stanari napreduje. Napredak je svugdje gdje se izgradi hram i obezbijedi da narod tu može da dolazi - rekao je Dodik u Stanarima, gdje je danas prisustvovao slavlju povodom osveštenja Hrama Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista.